Nunţile şi înmormântările din Tadjikistan sub controlul preşedintelui

Corina Lesan la 23 January, 2008

Emomali Rahmonov, preşedintele TadjikistanuluiEmomali Rahmonov, de 14 ani preşedinte al Tadjikistanului (fostă republică sovietică, acum ţară săracă din Asia Centrală), a decretat de curând că orice cheltuială legată de ceremoniile de nuntă şi înmormântare va fi clar restricţionată prin lege. Decretul a stârnit nemulţumire în rândul populaţiei – majoritar musulmană şi obişnuită prin tradiţie cu nunţi costisitoare.

Dar cum de i-a venit ideea preşedintelui pentru acest decret? El a ajuns la concluzia că tadjicii cheltuiesc aproximativ 750 de milioane de lire sterline pe an pe nunţi, aşa că prin acest decret se interzic „excesele nupţiale” şi se instituie echipe de angajaţi guvernamentali care au dreptul să verifice orice nuntă şi să distribuie amenzi care pot ajunge până la 1.500 de lire sterline. O altă prevedere este ca numărul maxim de invitaţi la nuntă să nu depăşească 150 de persoane, cel al maşinilor utilizate pentru alaiul nuntaşilor să fie cel mult patru. La masă vor fi servite doar două feluri de mâncare caldă, iar petrecerea va dura maxim trei ore. Înmormântările n-au scăpat nici ele reglementărilor prin lege: nu vor mai fi decât până la 80 de invitaţi, iar la petrecerile de circumcizie, doar 60.

Cum era până acum la nunţile tadjicilor? Pentru fiecare astfel de eveniment se organizau ceremonii separate pentru viitorii miri, ceremonii de peţire, de nuntă propriu-zisă, precum şi sărbători timp de 7 până la 40 de zile după nuntă (la care de obicei participa tot satul). Pentru a face faţă cheltuielilor extrem de mari, majoritatea tadjicilor se îndatorau până peste cap (câştigul mediu este cam 10 lire sterline pe lună). Sau plecau în Rusia muncind diverse slujbe necalificate (circa 600000 de tadjici, adică o cincime din populaţia adultă a Tadjikistanului fac acest lucru anual).

Tradiţia dnunţilor extravagante se mai întâlneşte şi în Afganistan: sunt între 600 şi 2000 de invitaţi şi se lasă cu peste 10.000 de lire sterline cheltuite. Şi în India e cam la fel: cea mai umilă nuntă are sute de invitaţi şi zile întregi de ceremonii şi ospeţe.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu