Cel mai lung pod din lume

Corina Lesan la 23 January, 2008

Podul Hangzhou BayÎn luna iunie 2008, înainte cu două luni de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, va fi inaugurat podul transoceanic Hangzhou Bay, care, cu ai săi 36 km, va fi cel mai lung pod din lume. El face legătura între oraşul Juaixing (din nord) cu oraşul Cixi, din est şi va scurta cu 120 kilometri drumul dintre Shanghai şi portul Ningbo. Înălţimea sa este de 62 de metri, iar cablurile folosite au o lungime totală de 33 de kilometric.

Costurile totale ale construcţiei podului se apropie de 2 miliarde de dolari (aproximativ o treime din ele au fost suportate de firme private, iar restul, de către statul chinez). Înainte de a fi ridicat, timp de 10 ani au fost făcute  numeroase studii de fezabilitate şi au fost consultaţi peste 600 de experţi, pentru ca structura lui să reziste la desele taifunuri din zonă, precum şi la cedări ale terenului ori cutremure. Proiectanţii au prevăzut o “durata de viaţă” ce depăşeste 100 de ani.

“Insula”, zona de serviciu a podului, în timpul construcţieiÎn primul an de funcţionare, pe pod sunt estimate a trece circa 45000 de autovehicule zilnic. Viteza maximă a acestora pe traseul podului nu trebuie să depăşească 100 de kilometric la oră. Sunt, ca pe o autostradă, şase benzi de circulaţie, dar şi o “zonă de serviciu”, ca o insulă (întinsă pe 10.000 de metri pătraţi), pe care vor fi amenajate cu locuri de parcare, restaurante şi magazine ce vor oferi diverse servicii – de la cele medicale până la reparaţii auto.

Până la încheierea ridicării podului Hangzhou Bay, cel mai lung pod din lume se afla tot în China: podul transmaritim Donghai – 32 de kilometri, inaugurat în 2005.

1 Comment so far

  1. alex April 25th, 2010 7:18
     

    ooooooooau!!!!!!!!

Lasa un comentariu