Pungile din plastic nebiodegradabil vor fi interzise

Corina Lesan la 20 January, 2008

Pungile din plastic nebiodegradabil vor fi interziseAttila Korodi, ministrul Mediului, a anunţat recent că, pentru protejarea mediului, este în pregătire o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabil vor fi înlocuite cu pungi din plastic biodegradabil, hârtie sau stofă. Cele oferite până acum gratis de către comercianţi, vor fi plătite de cumpărători (în Irlanda, prima ţară care a introdus asemenea măsuri, numărul de pungi s-a redus cu 90%, iar din cele achiziţionate s-au strâns, în doar 6 luni, 3,5 milioane de euro, sume ce vor fi folosite pentru protecţia mediului).

Ministrul a explicat că, potrivit datelor pe care le deţine ministerul său, un român foloseşte anual 250 de pungi din plastic nebiodegradabil, plasticul descompunându-se în circa o sută de ani, în timp ce o pungă din plastic biodegradabil se descompune în câteva luni. De asemenea, o pungă ecologică costă doar cu 5% mai mult faţă de o pungă din plastin nebiodegradabil. “Utilizarea pungilor din plastic nebiodegradabil, disponibile gratis la comercianţi, va fi taxată drastic pentru a-i determina pe vânzători să folosească ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu se va percepe nici o taxă (…) Sperăm ca taxarea să îi descurajeze pe operatorii care pun în circulaţie acest gen de ambalaje şi să-i facă să se reorienteze spre ambalaje ecologice, după exemplul Irlandei, unica ţară din Uniunea Europeană unde funcţionează acest sistem.”

Actul normativ privind utilizarea pungilor din material ecologice va fi gata până în primăvară, iar intrarea în vigoare se va face treptat, existând chiar o perioadă de tranziţie. Este necesară de asemenea informarea cetăţenilor, urmând să fie desfăşurată şi campanii de comunicare. “Vom face campanii de comunicare pe această temă şi mizăm şi pe crearea unei concurenţe în acest domeniu, în sensul că, probabil, vor apărea retaileri care vor prefera să renunţe la ambalajele nedegradabile în favoarea pungilor fie din plastic biodegradabil, fie din hârtie, fie din stofă” a comunicat Attila Korodi.

La noi în ţară nu există facilităţi de producţie pentru pungi din plastic biodegradabil, acesta fiind un plastic special, cu o compoziţie chimică modificată, ce-l face să se distrugă în doar câteva luni, la temperaturi de 30 de grade Celsius. Totuşi, ministrul crede ca efectele legii se vor vedea la începutul lui 2009.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu