Gaura de ozon de deasupra Antarcticii

Corina Lesan la 20 January, 2008

Gaura de ozon de deasupra AntarcticiiUndeva în sudul Americii Latine, mai multe aşezări umane trăiesc de câteva decenii unul dintre cele mai mari dezastre ecologice: gaura din stratul de ozon, deasupra Antarcticii, de trei ori mai întinsă decât suprafaţa Australiei (circa 4,8 milioane km patrati). Aceasta a fost descoperită de cercetători la începutul anilor ’80 şi a fost provocată de anumite substanţe: halonii, cluorofluorocarbonaţii (utilizaţi, de altfel, în frigidere, instalaţii de climatizare, la fabricarea produselor cosmetice, la stingerea incendiilor).

Pentru locuitorii extremităţii sudice a Americii de Sud stilul de viaţă le-a fost schimbat, iar soarele este un duşman, nu un prieten. În anii ce au trecut de atunci, a crescut numărul celor ce suferă de boli de ochi, iar cel al îmbolnăvirilor de cancer a crescut de peste 10, cel mai frecvent fiind cel de piele.

După descoperirea găurii s-au luat şi primele măsuri: oamenii nu pot ieşi din casă fără ochelari de soare, şepci şi creme de piele cu factor de protecţie mare. Apoi a fost creat în Punta Arenas, cel mai mare oraş sudic din Chile, un centru de cercetări care verifică permanent “intensitatea” soarelui, instituindu-se un cod roşu, portocaliu, galben, verde al acestei intensităţi (asemănător celui meteo din Uniunea Europeană). Pe parcursul fiecărui an a fost în marea majoritate a zilelor codul roşu sau portocaliu, foarte rar galben şi niciodată verde.

În anul 1985 a fost încheiat Protocolului de la Montreal care prevede, printre altele, eliminarea clorofluorocarbonatilor la fabricarea frigiderelor şi aparatelor de aer condiţionat. Protocolul a fost respectat de toate ţările semnatare (inclusiv de SUA care nu a semnat nici oână azi Protocolului de la Kyoto), astfel că nivelul de clorină din atmosfera (principalul factor ce atacă stratul de ozon) s-a redus începând cu anul 2000, de la 29,5 kilometri pătraţi, la 23 kilometri pătraţi, şi continuă să descrească. Cercetătorii consideră această tendinţă ireversibilă, estimând că gaura de ozon care se întinde deasupra Antarcticii se va închide total în jurul anului 2050.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu