Atenţie la băuturile energizante!

Corina Lesan la 20 January, 2008

Băuturile energizante care conţin cofeină sau taurină au fost create pentru a creşte performanţele fizice şi intelectuale. Din păcate pentru cei care le consumă, acestea cresc tensiunea arterială şi frecvenţa bătăilor inimii, putând duce la creşterea nivelului tensiunii şi afectarea activităţii inimii. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Henry Ford din Detroit.

Aceste efecte s-au manifestat chiar şi în cazul celor sănătoşi. Voluntarii sănătoşi (cu vârsta medie de 26 de ani) care au participat la testări, trebuiau să nu depună nciciun efort după ce le-a fost administrată fiecăruia câte o doză de 80 miligrame de cofeină şi 1.000 miligrame de taurină (de două ori pe zi, timp de şapte zile). Subiecţii rămâneau aşezaţi pe scaun, relaxaţi, dar medicii au constatat că frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială au crescut simţitor: ritmul cardiac a crescut în medie cu 8% în prima zi şi cu 11% în cea de-a şaptea zi; valoarea tensiunii arteriale sistolice („maxima”, cum este denimită) a crescut cu 8 % în prima zi şi cu 10 % în cea de-a şaptea zi, iar “minima” au crescut cu 7% în prima zi şi cu 8% în cea de-a şaptea zi a testului.

Aceste creşteri nu depăşesc pragul de alarmă pentru cei sănătoşi, dar folosirea pe termen lung nu este deloc indicată nici pentru ei. Pentru cei care au probleme cardiace cât de mici, băuturile de acest fel pot fi cu adevărat periculoase. Tocmai de aceea, băuturile energizante pe bază de taurină au fost interzise în mai multe ţări europene: Franţa, Suedia, Norvegia şi Danemarca. Agenţia franceză de securitate sanitară a alimentelor a interzis în 2003 comercializarea băuturilor energizante motivând că taurina este suspectă de efecte neuro-comportamentale nedorite, dacă nu durabile, cel puţin tranzitorii, iar D-glucuronolactona, prezentă şi ea în aceste băuturi, este considerată toxică pentru rinichi.

Studiile despre efectele taurinei asupra glandei tiroide sunt încă în desfăşurare.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu