Creşterea porcilor în mediul urban va fi interzisă

Corina Lesan la 19 January, 2008

Creşterea porcilor în mediul urban va fi interzisăGuvernul lucrează la un proiect de strategie pentru eradicarea pestei în 2008. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborate acest proiect, ce urmează să facă, în curând, obiectul unei hotărâri de guvern. Prin acest proiect sunt stabilite două sisteme de creştere a porcilor, cel non-profesional (pentru consumul propriu) şi cel comercial-industrial.

Creşterea porcilor în sistem non-profesional este total interzisă în mediul urban, fiind permisă doar în mediul rural, dar nu pe păşuni şi în păduri. “Sistemul non-profesional este reprezentat de exploataţii de porcine unde porcii sunt crescuţi în mod tradiţional, în gospodăria proprie; creşterea porcilor în acest sistem este permisă în mediul rural, fiind interzisă pe păşuni, în păduri, oraşe şi municipii”, se arată în proiect.

Mai sunt stabilite şi reguli de biosecuritate specifice pentru fiecare sistem de creştere, cât şi norme de comercializare a porcilor vii, a produselor obţinute de la aceştia. Una dintre reguli este că porcii crescuţi în sistem non-profesional nu părăsesc gospodăria decât atunci când sunt vânduţi. Ţăranii nu au voie să vândă carnea obţinută, fiind destinată exclusiv consumului familial, ci doar porcul viu, dar numai în localitatea în care se află gospodăria.

În cazul crescătoriilor comercial-industriale, regulile de biosecuritate mai stricte decât în cazul gospodăriilor, dar carnea obţinută poate fi vândută la nivel naţional. Vaccinarea animalelor împotriva pestei va continua şi în anul 2008.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu