Începând de la 1 iulie va intra în vigoare noua taxă auto

Corina Lesan la 18 January, 2008

Începând de la 1 iulie va intra în vigoare noua taxă autoAcum o săptămână, guvernul a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care erau prezentate propunerile cu privire la cu noul mod de calcul al taxei de primă înmatriculare. Acestea prevedeau ca vechimea autovehiculelor să conveargă cu deprecierea, în cazul maşinilor din aceeaşi clasă Euro şi cu cilindree similară. Pentru o maşină nouă, taxa va creşte chiar de trei ori, în timp ce o maşină veche de peste 20 de ani va avea taxa auto mai mică cu 90%.

Comisia Europeană a comunicat azi că acceptă principiul propus de guvernul român pentru schimbarea formulei de calcul. Până la 31 ianuarie Guvernul va aproba o ordonanţa de urgenţă, iar până la sfârşitul lui aprilie vor fi aprobate şi normele de aplicare care vor aduce precizări privind calculul noilor valori ale taxei de primă înmatriculare, urmând ca de la 1 iulie taxele să intre în vigoare. Se preconizează că aplicarea noii taxă va scumpi preţul maşinilor noi cu cel puţin 300 de euro, dar le va ieftini pe cele vechi. De exemplu, pentru o maşină nouă, cu norma de poluare Euro 4 şi cu un motor de 1600 de centimetri cubi, taxa va fi de circa 400 de euro (faţă de 100 de euro, la momentul actual). Autovehiculele cele mai noi, cu norma de poluare Euro 3 şi cu cilindre de 1.400-1600 de centimetri cubi necesită plata unei taxe de aproximativ 1000 de euro, urmând să scadă progresiv, în funcţie de vechimea maşinii. (dacă maşina are doi ani vechime, atunci  are şi o altă taxă cu 15% mai mică).

În cazul autovehiculelor non-euro, calculul ar putea porni de la 10 euro pentru fiecare centimetru cub, la care se va adăuga un coeficient de uzură.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu