Morcov modificat genetic, mai bogat în calciu

Corina Lesan la 17 January, 2008

Morcov modificat genetic, mai bogat în calciuÎn dieta persoanelor care suferă de boli povocate de deficitul de calciu, precum osteoporoza sau osteogeneză imperfectă (boala oaselor de sticlă) pacienţilor le sunt recomandate produsele lactate acestea reprezentând principala sursa de calciu. Din păcate, ele sunt evitate de către foarte mulţi dintre noi din cauza conţinutului ridicat de grăsimi sau a alergiilor pe care le provoacă. De aceea, cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat în calciu.

Cantitatea de calciu pe care o oferă acest soi de morcovi este cu 41% mai mare decât cea obţinută din consumul de morcovi obişnuiţi. Pentru obţinerea morcovului bogat în calciu, cercetătorii au modificat o genă din structura acestuia, care permite calciului să treacă mai uşor prin membranele legumei. Pentru a primi aprobarea de comercializare, leguma mai trebuie să treacă printr-o serie de teste. „Aceşti morcovi se cultivă sub monitorizare atentă, într-un mediu controlat”, a comunicat dr. Kendal Hirschi, coordonator al cercetării.

Modificări ale morcovului au mai fost realizate, încă din secolul XVII, când olandezii i-au modificat culoarea: din purpurie, în portocalie (culoarea steagului lor naţional). Şi alte legume au fost modificate. De exemplu, cartofii care conţin mai mult amidon şi mai puţină apă, ceea ce determină absorbţia unei cantităţi mai mici de ulei în timpul prăjirii, fiind astfel mai sănătoşi. În prezent, se lucrează la obţinerea unui soi de broccoli care să conţină o cantitate mai mare de sulforafan (substanţă care poate preveni cancerul).

Îmbunătăţirea conţinutului de substanţe nutritive reprezintă o chestiune de mare importanţă în viitor, ţinând cont că multe diete împotriva obezităţii sau pentru diferite alte boli nu conţin toate substanţele necesare organismului.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu