Cristofor Columb a adus sifilisul

Corina Lesan la 15 January, 2008

Cristofor Columb a adus sifilisulPotrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Atlanta (SUA), Cristofor Columb a stat la originea propagării sifilisului. El ar fi adus din Lumea Nouă o bacterie, care odată ajunsă în Europa ar fi suferit o mutaţie, devenind agent de propagare a sifilisului.

Pentru a găsi originea sifilisului (boală cunoscută şi sub numele de verolă sau “rău napolitan”) cercetătorii au utilizând pentru prima dată genetica moleculară analizând 26 de tulpini de treponeme (bacterii) dispersate geografic. În urma analizelor respective, au descoperit că tulpinile de treponeme cele mai apropiate de cea a sifilisului (T. pallidum, subspecie a Pallidum), apărută pentru prima dată în Europa în 1495, erau tulpinile vechi, descoperite în America de Sud, care stau la originea pianului (T. pallidum, subspecie a Pertenue). Pianul este o boală tropicală care se manifestă prin leziuni cutanate sau viscerale, foarte asemănătoare cu sifilisul, dar neveneriană. Doar în zonele cele mai sărace ale Asiei, Africii şi Americii de Sud mai există această maladie, dar în secolul XV era foarte des întâlnită în regiunile tropicale, sub o formă diferită din punct de vedere genetic.

Navigatorii întorşi din Lumea Nouă se îmbolnăviseră de pian, dar, întorşi în Europa, au adus şi bacteria respectivă care s-a adaptat la noile condiţii de mediu. Mutarea de la o treponemă la cealaltă este explicată de oamenii de ştiinţă prin adaptarea ei de la o climă umedă, cu care obişnuită, la clima temperată europeană, ceea ce i-a cauzat o mutaţie genetică, transformându-se în bacteria care a generat de atunci încoace sifilisul.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu