Antarctica se topeşte

Corina Lesan la 14 January, 2008

Antarctica se topeşteO echipă internaţională de cercetători de la Jet Propulsion Laboratory (NASA), condusă de Eric Rignot, a publicat în Nature Geoscience rezultatele unui studiu privind efectul încălzirii globale asupra gheţarilor din Antarctica. Utilizând măsurători realizate de sateliţi, s-a constatat că, în ultimii zece ani, topirea gheţarilor s-a accelerat cu 75% de-a lungul coastelor Antarcticii. S-a ajuns astfel ca, în 2006, să se topească aproximativ 192 de miliarde de metri cubi de gheaţă, ceea ce înseamnă o cantitate suficientă, de exemplu, pentru ca Olanda să fie scufundată sub 4,6 metri de apă ape.

În estul continentului Antarctica a rămas stabilă calota glaciară, spre deosebire de gheţurile din vestul continentului şi de peninsula antarctică: în vest, topirea a fost de 132 de miliarde de metri cubi, iar în peninsulă, 60 de miliarde de metri cubi. Topirea acestor mase de gheaţă reprezintă la nivelul oceanelor o creştere anuală cu 0,5 milimetri a nivelului mărilor, suplimentară celei provocată de expansiunea termală (masă de apă este mai voluminoasă dacă se încălzeşte).

Grupul Interguvernamental de Experţi în materie de Evoluţie a Climei (GIEC) stabilise o limită minimă de creştere a nivelului oceanelor (până la sfârşitul secolului) la 18 centimetri, iar cea maximă la 59 centimetri, dar, în raportul oficial pe 2007, a renunţat să mai extrapoleze limita maximă de creştere a nivelului oceanelor până la sfârşitul secolului, din cauza incertitudinii rapidităţii topirii gheţarilor din Groenlanda şi Antarctica. Acest fenomen se va accentua şi din cauza diminuării capacităţii de reflexie a razelor solare asupra zăpezii şi a gheţii. Climate Institute din Australia comunica, printr-un studiu dat publicităţii în luna noiembrie, că, în următorii 100 de ani, nivelul mărilor ar putea urca cu 1,40 metri.

 

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu