Carnavalul de la Veneţia începe vineri

Corina Lesan la 21 January, 2008

Carnavalul de la VeneţiaVeneţia, oraşul celor 118 insule, 354 de poduri şi 177 de canale, va găzdui o nouă ediţie a Carnavalului, începând de vineri, 25 ianuarie, până în 5 februarie. Cele 39 de manifestări ale ediţiei 2008 a Carnavalului de la Veneţia se vor desfăşura în mai multe locaţii veneţiene, dar piaţa San Marco va rămâne „Inima Carnavalului”. Manifestările vor debuta la ora 18, la hotelul Baglioli prin spectacolul de operă Bărbierul din Sevillia. Sunt estimaţi a veni peste 1 milion de turişti.

Iniţial, Carnavalul de la Veneţia reprezenta o sărbătoare ce marca trecerea de la iarnă la primavară, ocazie cu care fiecare locuitor al Veneţiei, indiferent de statutul său social, purta o masca care îl facea egal cu absolut orice alt participant. Este un eveniment vechi de aproape 1000 de ani, prima atestare a acestei festivităţi datează din anul 1268 şi este reprezentată de o lege care interzice participanţilor să practice jocul “ouălelor”. Nu se ştie nici până în ziua de azi despre ce fel de joc era vorba, dar mai toate referirile la acest eveniment, cunoscute din istorie, sunt legate de tot felul de interdicţii, ceea ce spune multe despre libertinajul şi exotismul sexual al acelei epoci (de exemplu, în februarie 1458 a fost dat un decret care interzicea bărbaţilor să se costumeze în femei în timpul sărbătorii. Astfel de decrete, care condamnau sau măcar încercau să înfrâneze comportamentul imoral al participanţilor, au fost promulgate în toata perioada medievală). Treptat, acest Carnaval a devenit o manifestare culturală de înaltă clasă.

În acest an, pentru prima oară a fost invitată şi România să participe la manifestările culturale ale Carnavalului de la Veneţia. Ţara noastră va fi reprezentată de actorul Dan Puric, o formaţie de căluşari din judeţul Olt, muzicanţii rromi de la Shukar Collective, trupa Teatrului Masca, Orchestra de cameră Philarmonia, formaţiile Nightlosers, Marius Mihalache Band, Amadeus şi Nicolas Simion Band.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu