Norica Nicolai reacţionează

Corina Lesan la 12 January, 2008

Norica Nicolai reacţioneazăDupă o săptămână în care a păstrat tăcerea vis-a-vis de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a o numi ministru al justiţiei, ieri seară, Norica Nicolai, vicepreşedintele PNL, a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că nu renunţă la nominalizarea pentru funcţia de ministru al Justiţiei, declarând comportamentul lui Traian Băsescu drept nedemn pentru un bărbat şi abuziv pentru un şef de stat: “Când m-am înscris în PNL, am făcut-o cu ferma convingere că împreună trebuie să acţionăm pentru a face uitate ororile unui sistem opresiv. În această seară mi-am amintit de cele mai urâte vise ale mele de copil, de anii 1950-1960. Am crezut că astăzi nu mai există oameni care se substituie legii şi care cred că reprezintă legea. În această seară, Traian Băsescu a încercat să readucă România la acei ani de coşmar”.

Traian Băsescu , în prima scrisoare adresată premierului îşi motiva intenţia de a nu semna numirea Norică Nicolai pe baza incidentului din 2006, din Parlament, când nepoata acesteia votase în locul mătuşii. Ieri, preşedintele a adăugat şi alte aspecte pe care le-a descoperit în doasarul ei profesional. Este vorba despre instrumentarea unui dosar penal, în anul 1987, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. „Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. Astfel, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale”, se spune în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Un alt “incident” este din 1991, când, la Tribunalul Călăraşi, Norica Nicolai a reprezentant, în baza unei procuri, un cetăţean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucureşti, încălcînd legea, deoarece era procuror, nu avocat: „Pentru a-şi motiva fapta neconformă cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoaşterea legii. La o lună după acest incident, doamna Nicolai a părăsit magistratura”, se arată în comunicat.

Faţă de aceste acuzaţii, Monica Nicolai se declară nevinovată, susţinând că nu a încălcat legea şi că astfel de dosare ersu întocmite de organele de securitate: “În legătură cu incidentul invocat de Traian Băsescu din 1987, este o minciună sfruntată. Ca jurist afirm cu toată responsabilitatea că, dacă cineva în România ar fi făcut aşa ceva, urma să fie judecat şi condamnat pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu. Nu am fost niciodată condamnată. În privinţa celui de-al doilea argument pe care preşedintele l-a invocat, am o singură precizare: nu am încălcat legea. Traian Băsescu ne-a dovedit că fosta Securitate a supravieţuit, fiind un colaborator de nădejde al preşedintelui României. El este cel care a văzut aşa-zisele dovezi, el este cel care a judecat şi el este cel care a dat verdictul. Orice altă opinie este interzisă”.

Drept urmare, Norica Nicolai nu renunţă la funcţia de ministru, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi colegi liberali o susţin în continuare: “Nu aş ezita să mă retrag eu dacă aş avea pe conştiinţă fapte asemănătoare cu cele invocate în ultimele zile, dar o spun cu certitudinea că ele nu există. Voi continua pe drumul pe care l-am început, pentru că am încredere în democraţie”.

La finalul conferinţei de presă, Norica Nicolai nu a vrut să răspundă la nicio întrebare a ziariştilor, declarând că deja s-a ajuns la un scandal, pe care ea nu doreşte deloc să-l alimenteze în continuare.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu