Întâlnire Băsescu-Tăriceanu?

Corina Lesan la 09 January, 2008

Întâlnire Băsescu-Tăriceanu?Marţi seara, Traian Băsescu a anunţat refuzul său de a semna numirea Monicăi Nicolai pe postul de ministru, la aproape o lună de la data nominalizării acesteia, propunându-i premierului să nominalizeze pe altcineva pentru această funcţie. Motivul refuzului preşedintelui este percepţia negativă în opinia publică a imaginii doamnei Nicolai, în urma incidentului din 2006, când nepoata acesteia votase în parlament în locul mătuşii sale.

Ca urmare a refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna numirea Noricăi Nicolai ca ministru, premierul, în şedinţa de miercuri a guvernului, a trimis o scrisoare preşedintelui României, în care respinge cererea de a prezenta o altă propuneresusţine, afirmând că şeful statului nu poate cere o altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte “o antipatie politică şi personală” faţă de cea nominalizată.

Consilierul preşedintelui României, Valeriu Turcan, a declarat că miercuri seara, Traian Băsescu i-a trimis, premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare prin care îi adresează invitaţia la o discuţie pe tema nominalizării viitorului ministru al justiţiei. “Şeful statului regretă faptul că nu a fost consultat de primul-ministru la desemnarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Nici ulterior nominalizării premierul nu a dorit ca, împreună cu preşedintele, să găsească o soluţie care să dea un plus de credibilitate actului de justiţie din România. Pentru a debloca situaţia creată la Ministerul Justiţiei, preşedintele României i-a trimis o scrisoare primului-ministru, prin care îl invită la o discuţie pe această temă joi, 10 ianuarie a.c, ora 18.30″, a precizat Turcan.

Preşedintele României, Conform Deciziei Curţii Constituţionale 356/2007, nu are drept de veto, dar are dreptul să verifice dacă persoana nominalizată pentru funcţia de ministru îndeplineşte condiţiile necesarii pentru a corespundere funcţiei. De asemenea, poate cere primului-ministru să facă o nouă nominalizare. Pentru a nu se produce abuzuri, Curtea Constituţională subliniază că trebuie să fie foarte bine motivată respingerea candidaturii la funcţia de ministru, în principal fiind vorba despre eventuale încălcări ale legii ale persoanei propuse. Această decizie a fost formulată de către curtea Constituţională în primăvara lui 2007, când Traian Băsescu a refuzat numirea lui Adrian Cioroianu în funcţia de ministru de Externe.

Până la această oră, premierul nu a răspuns invitaţiei primite de la preşedinte.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu