Vulcanul Popocatepetl dă semne de “trezire”

Corina Lesan la 07 January, 2008

Vulcanul Popocatepetl, ianuarie 2008Un nor de fum şi cenuşă, înalt de opt kilometri a putut fi văzut ieşind din craterul vulcanului Popocatepetl, din Mexic, în ultimele zile, semn că şi-a înteţit activitatea. Este cel mai înalt nor vulcanic din ultimii şapte ani, dar oficialii au declarat ca nu exista vreun pericol major pentru moment.

Gigantica coloană de fum, abur şi cenuşă a coborât treptat peste satele şi oraşele din satul Puebla, din vecinatate. Ramon Pena, directorul Planului Operativ condus de guvern, a declarat că actuala alertă cod galben nu se va schimba, ceea ce înseamnă că nu există pentru moment pericole pentru populaţia din zonă (să nu uităm că vulcanul se află la 60 de kilometri de Mexico City, capitala Mexicului). Vulcanul face parte din lanţul muntos Sierra Volcanica, fiind considerat al doilea vulcan din America de Nord, cu o înălţime de 5462 metri.

Norul vulcanic a apărut încă de la mijlocul lunii decembrie 2007, având, pentru început, 3 kilometri înălţime. Acum, prioritatea cercetătorilor şi a autorităţilor este să prevdă viitoarea erupţie, ţinând cont că există o distanţa mică faţă de aşezările omeneşti, iar în zonă trăiesc peste 20 de milioane de persoane.

Oamenii de ştiinţă susţin că ultima erupţie catastrofală a avut loc în urmă cu 1000 de ani. În anul 1994, după o “pauză” de 50 de ani, Popocatepetl a erupt pentru: erupţia a fost majoră, pe o rază de 25 de kilometri întinzându-şi gazele şi cenuşa. Populaţia din satele şi oraşele din vecinătate au fost evacuaţi. Tot de atunci, zona din jurul vulcanului, pe o rază de 12 kilometri, a fost închisă de autorităţi, fiind permanent supusă monitorizării. În anul 2000 a avut loc o nouă erupţie, iar zeci de mii de oameni au fost din nou evacuaţi.

Legendele aztecilor spun că Popocatepetl ar fi fost un soldat, îndragostit de fata regelui, prinţesa Iztaccihuatl. Aceasta, după un război din care iubitul ei nu se întoarce, se sinucide, crezându-l mort. Popocatepetl revine. Prea târziu, căci o găseşte moartă pe iubita sa. Îndurerat, el ar fi aşezat trupul neînsufleţit al fetei pe vârful unui munte, veghind-o cu o făclie aprinsă.

3 Comments so far

 1. artistu January 9th, 2008 10:12
   

  Misto povestioara ! Nu stiam !
  ;)

 2. anonim January 25th, 2011 3:12
   

  misto….avram nevoie de aceste informatii la un proiect la geogrqafie…..,iar acum…..le-am gasit;)

 3. secert April 15th, 2012 6:03
   

  e bun ;D

Lasa un comentariu