Documente desecretizate în Marea Britanie, după 30 de ani

Corina Lesan la 31 December, 2007

Londra - sediul parlamentuluiArhiva Naţională a Marii Britanii a desecretizat dosarele clasificate timp de 30 de ani. Ele dezvăluie aspecte care, devenite publice la vremea respectivă, ar fi schimbat poate viaţa politică britanică.

Astfel, în anul 1977, James Callaghan, prim-ministru în acea perioadă, pentru a nu primi un vot de neîncredere din partea Camerei Comunelor, a fost obligat să ajungă la o înţelegere cu liberalii (denumită în documentele respective “Lib-Lab deal”).

Tot un fost primi-ministru, Richard Crossman, a vrut în acea perioadă să-şi publice jurnalele. Decizia sa a stârnit mare nelinişte la Palatul Buchingam, regina temându-se că informaţiile jurnalului ar putea pune monarhia într-o situaţie jenantă. În pasajele respective erau comentarii de-ale reginei făcute în faţa lui Crossman despre diverse persoane publicie sau politice, cum ar fi Arhiepiscopul Makarios, cleric ortodox care a devenit preşedintele Ciprului, despre care spunea că “nu-l plăcea deloc” sau contelui de Harewood, vărul ei primar şi al 18-lea în ordinea succesiunii la tron, care decisese să divorţeze din cauza unei femei. Pentru a-l determina pe Crossman să nu publice jurnalele, regina a intervenit prin secretarul ei particular.

În documente sunt surprinse şi aspecte din activitatea “Doamnei de Fier” Margaret Thatcher, prim ministru pe atunci: la prima sa vizită în Sua, ea a rămas blocată, împreună cu soţul ei, Denis, într-una din toaletele luxosului hotel Warwick din Houston, Texas.

Documentele desecretizate dezvăluie detalii despre “incursiunea accidentală” în Irlanda a opt soldaţi din “Special Air Service Regiment “(SAS). Aceştia aveau misiunea de a patrula la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, dar, dintr-o “eroare”, au înaintat , înarmaţi până în dinţi, 300 de metri în interiorul Irlandei.

1 Comment so far

  1. rsi January 1st, 2008 9:32
     

    Crossman nu a fost prim ministru ci doar ministru in cateva cabinete laburiste, iar “sirile de senzatie” desecretizate sunt total lipsite de interes.
    Keep trying…

Lasa un comentariu