Sindromul Ulise

Corina Lesan la 31 December, 2007

Sindromul UliseSindromul Ulise a fost descoperit şi definit în anul 2004, de către Joseba Achotegui – medic psihiatru şi profesor universitar în Barcelona. Boala se manifestă prin stări depresive, anxietate şi chiar tentative de sinucid, cele mai expuse fiind femeile. Principala cauză a sindromului este depărtarea pe termen lung faţă de casă, familie, prieteni, pe fondul unor cerinţe rapide şi puternice de adaptare într-o altă ţară. De aici şi numele sindromului, care face referire la celebrul Ulise, cel care a rătăcit peste 20 de ani, trecând prin situaţii grele înainte de a ajunge din nou acasă.

Boala este foarte frecventă printre cei 800000 de imigranţi din Spania. Medicii de la Spitalul Provincial din Castellon – secţia psihologie, au sesizat că cei mai mulţi dintre pacienţii care prezintă aceste simptome sunt de cetăţenie români: opt din zece români care s-au stabilit în Spania în ultimul an prezintă simptomele acestei boli. Boala se accentuează în perioada sărbătorilor.

“Pacienţii sunt persoane expuse unor situaţii-limită de stres, iar boala are trei factori care acţionează simultan: singurătatea datorată îndepărtării de casă şi familie, sentimentul de eşec profesional, deoarece fără acte este foarte dificil de găsit un serviciu, şi lupta de zi cu zi pentru supravieţuire”, a declarat Joseba Achotegui.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu