Gustave Eiffel şi Gheorghe Pănculescu

Corina Lesan la 28 December, 2007

Gustave EiffelAstăzi se împlinesc 115 ani de la moartea celebrului Gustave Eiffel, proiectantul faimosului turn ce-i poartă numele. Monumentul a fost construit în 1889, în onoarea centenarului Revoluţiei franceze.

Puţini români ştiu, însă, că Turnul Eiffel, simbolul Parisului, a fost realizat după o tehnologie descoperită în România, de inginerul român Gheorghe Pănculescu. Acesta, după ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, a ajuns să lucreze, la recomandarea scriitorului Vasile Alecsandri, în cadrul companiei “Eiffel “. A revenit în ţară în 1878 pentru a demara construcţia căii ferate Bucureşti – Predeal, ocazie cu care a inventat un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată, care avea să revoluţioneze domeniul construcţiilor metalice. Datorită noii metode de montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate, Pănculescu a finalizat construirea liniei ferate în mai puţin de 12 luni – deşi termenul alocat a fost de cinci ani.

Gustave Eiffel a aflat de invenţia inginerului român şi s-a deplasat la Vălenii de Munte, în 1879, pentru a-l întâlni pe Gheorghe Pănculescu şi pentru a discuta despre noua metodă. Francezul a fost impresionat de ideea românului şi i-a propus aplicarea ei în proiectul său de înălţare a unui turn ieşit din comun, care să fie prezentat la Expoziţia Universală din 1889. Au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la construcţia turnului, folosind subansamble metalice confecţionate la sol şi asamblate pe măsură ce se edifică lucrarea. Împreună au concretizat acest proiectul, care avea să devină unul dintre simbolurile lumii.

5 Comments so far

 1. Ion Bocioacă September 17th, 2009 8:37
   

  Gustave Eiffel a murit în 1923; așadar în 2007 nu se puteau împlini 115 ani de la moartea sa, ci 84 ani.

 2. ion bocioaca October 6th, 2009 7:54
   

  afirmatiile de mai sus nu se confima prin documentele pe care le am in posesie.exagerarile au inceput prin publicarea in ziarul prahova din 1971 sub semnatura juristului horia dobran(henric doljan).e in curs de aparitie o carte lamuritoare.astept eventuale completari in doua saptamini!

 3. ion bocioaca January 17th, 2010 9:25
   

  Eiffel s-a cunoscut cu Panculescu la construirea caii ferate Ploiesti- Sinaia definitivata ,dupa anularea contractului cu firma. S CSRAWLEY care dusese linia pana la Buda,de firma franceza GOUILLOUX sub supravegherea lui Anghel Saligny si a lui Elie Radu. Gheorghe Panculescu expermenta lateral pe doua carute cu doua linii distantate si cu traverse din lemn.Era o improvizatie numita ulterior preuzinarea panourilor.{ing.Radu Bellu-monografia cailor ferate,vol.V }.G. Eiffel a racit pe Valea Prahovei si a ramas,nu se stie exact,10 zile in Rmania.Calea ferata pana la Predeal{1879}a fost grabita de Austria ,G.P. nefiind implicat.Cei doi ingineri au colaborat la constructia Grand Hotel di Iasi.In memoriile lui Eiffel aflate in proprietate privata in Franta nu exista nici o referire la inginerul roman.Profesorul eugen Stanescu mi-a afirmat recent ca n-a gasit nicio referire in documentarea de la Paris.Nu dansul a dat textul pe net.Nici autorul unui film recent”Eiffel- turnul romanesc din capitala Frantei” n-a intalnit numele romanului,desi a cercetat arhiva primariei Parisului,Academiei franceze etc.In interventia unor cititori s-a facut si afirmatia ca Eiffel a furat tehnologia romanului.Cum putea sa fie plauzibila afirmatia din 1887 ca”acest turn nuputea fi ridicat fara creatia lui G.P.? Turnul afost inaugurat in anul 1889,in martie.Din toate documentele pe care le posed de la urmasi-inclusiv un fel derte de munca-nu reiese ca a fost in Franta .In nici-un document nu descrie ceva legat de Turn, nici daca a fost la inaugurare.,ni ci in testamen.{1923) .Afirmatia unora legata de otelul de Resita si inscriptia de pe bare este o simpla sau mare gogomanie.Dincolo de aparenta legenda,Ing.Gheorghe Panculescu a fost un desavarsit specialist,un cartograf si coordonator al lucrarilor de cai ferate si poduri,colaborator al lui Anghel Saligny ,invitat special la casatoria Printului Ferdinand laTulcea , la manifestarile prilejuite la 10 ani de la proclamarea Regatului. Deci intre adevar si fictiune mai discutam!

 4. lelioara October 8th, 2010 12:49
   

  Cu atatea comentarii pro- si contra autenticitatii informatiei, as vrea o poza cu “made in Resita, Romania”.Am vazut pe Discovery, partial, un documentar in care se vorbea exact despre acest subiect.Eu n-am fost in Paris, dar daca cineva are posibilitatea, chiar as dori sa verifice aceasta informatie.

 5. Ion Bocioaca February 26th, 2011 7:14
   

  Echipa alpinistilor romani care in perioada 1909-1910 a revopsit Turnul Eiffel,dintre care 3 sunt ploiesteni,n-au gasit nicio inscriptie cu Made in Resita .Nici nu aveau cum,pentruca totul este o legenda. Apelati si la filmul domnului Ioan Grigorescu MICUL EFFEL .Francezii la acel moment ( 1887) aveau o aversiune fata de limba engleza.Oricum,declaratiile alpinistrilor romani sunt concludente!

Lasa un comentariu