De ce tuşim?

Corina Lesan la 27 December, 2007

De ce tuşim?Tusea este un act reflex care încearcă să apere organismul de substanţele străine din căile respiratorii sau secreţiile produse în exces.Ea nu este o boală în sine, ci un simptom al multor boli, unele neavând legătură cu plămânii.

Rinosinuzită, faringită, laringită sau cancerul de laringe, adică boli ORL, se manifestă print tuse, dar există şi boli din sfera digestivă care ne pot provoca să tuşim. De exemplu, refluxul gastro-esofagian, în care acidul gastric se întoarce din stomac spre esofag. Acest lichid poate declanşa tusea îndată ce ne întindem în pat: o tuse reflexă, iritativă, dată de aciditatea stomacului care ajunge unde nu trebuie. Ea este în acest caz un mecanism de apărare, de eliberare a căilor respiratorii.

Mai există şi tusea psihogenă, care nu este deteminată organic, ci se manifestă ca un tic nervos, ca o tulburare emoţională (depresie, anxietate, dorinţă de a atrage atenţia). Tratamentul antihipertensiv cu inhibitori de enzimă de conversie, prescris în cazul insuficienţei cardiac, poate provoca tuse – aşa-numita “tuse cardiac”.

Dacă o tuse seacă, fără expectoraţii apare după cel mai mic efort, este posibil să existe o boală pulmonară misterioasă numită pneumopatie interstiţială difuză. Este foarte greu de diagnosticat această boală, uneori fiind necesară chiar biopsia pulmonară chirurgicală.

La copii, există cazuri în care tusea cronică poate fi cauzată de parazitozele intestinale: Larvele ascarizilor sau limbricilor, eliberate din intestin, ajung prin circulaţie în plămâni. Prin tuse, larvele ajung în spută şi sunt reînghiţite. Parazitozele sunt depistate cu ajutorul testelor serologice şi al examenului coproparazitologic, fiind apoi tratată cauza parazitozei, nu tusea.

Cele mai la îndemână leacuri naturiste pentru calmarea acceselor de tuse sunt sucul din ridichea neagră (obţinut după ce într-un orificiu al richii se introduce zahăr, cam o linguriţă; după 12 ore rezultă un lichid din care, seara înainte de culcare, se ia o linguriţă) sau cataplasma din făină de muştar (din apă caldă şi făină de muştar se obţine o pastă care este întinsă pe un prosop ce va fi aplicat pe spate sau pe piept, evitându-se zona inimii).

Pentru copii, este plăcut în aceste cazuri ceaiul de ceapă: se fierb 250 ml de apă, apoi se adaugă două-trei linguriţe de miere; amestecul va mai fierbe 10 minute, după care se adaugă ceapa şi se mai lasă la fiert alte 10 minute.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu