Românii, locul 5 la fraudele pe internet

Corina Lesan la 27 December, 2007

Românii, locul 5 la fraudele pe internetFBI-ul şi Centrului Naţional pentru Criminalitatea Gulerelor Albe (creat special pentru depistarea infracţiunilor nonviolente, dar foarte profitabile) au întocmit o listă a „naţiunilor-problemă” în ceea ce priveşte fraudele pe internet. România ocupă locul cinci în această listă.

Robert Mueller, directorul FBI, a declarat, într-o vizită efectuată la Bucureşti, că majoritatea cazurilor de licitaţiilor fraudate pe eBay.com sunt „fraude profesioniste” organizate din România. Grupurile infractorilor ajung să câştige, în cazul licitării unei maşini, chiar până la 5.000 USD. Iar cotidianul Los Angeles Times, într-un reportaj despre fraudarea pe internet, consideră că oraşul Râmnicu Vâlcea este un centru mondial al fraudei prin internet şi cu cărţi de credit.

În acest oraş americanii trimit agenţi pentru a da de urma celor care provoacă pagube de milioane USD, în special organizatorului de licitaţii online eBay Inc. (cu sediul în San Jose, California). Unul dintre primii agenţi, susţine Los Angeles Times, este Albena Spasova. Ea, împreună cu agenţi ai US Secret Service, are chiar acces la dosarele poliţiei locale (unul dintre agenţii serviciului secret ar fi fost chiar Kevin L. Sandlin, angajat al Ambasadei SUA, care a produs un accident în luna decembrie).

În anul 2006, când a demarat această acţiune de găsire a hackerilor români, poliţiştii din Vâlcea aveau în lucru 200 de cazuri de fraudă pe eBay.com, dar dotările lor de la acea oră – un PC vechi de nouă ani, fără conexiune la internet – făceau ca acele dosare să rămână de nerezolvat. eBay Inc. a făcut donaţii de echipament IT special pentru aceste cazuri şi, împreună cu agenţii americani au reuşit să aresteze 115 oameni pentru comiterea a nu mai puţin de 831 infracţiuni informatice.

Din cauza legislaţiei româneşti (care prevede ca victima unei fraude online să depună o plângere scrisă şi să se prezinte la audieri), rata condamnărilor infractorilor români rămâne foarte mică: doar 61 dintre arestaţi au fost puşi sub urmărire penală şi, dintre aceştia, numai 28 au ajuns în instanţă.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu