Atenţie la firmele care fac angajări pentu străinătate

Corina Lesan la 24 December, 2007

Tot mai mulţi români doresc să lucreze în străinătate şi apelează la diverse firme care intermediază angajarea lor. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă atrage atenţia asupra unor detalii care trebuie verificate de cei care accesează o astfel de firmă, înainte de a semn un contract.

Atenţie la firmele care fac angajări pentu străinătateRecrutarea pentru munca în străinătate nu poate fi efectuată de către persoane fizice, de agenţii de turism şi societăţi de transport, de reprezentanţi ai bisericii sau ai cultelor religioase, de organizaţii sau fundaţii, ci numai de către societăţi comerciale, denumite şi agenţii de ocupare a forţei de muncă. Acestea trebuie să fie înscrise la Inspecţia Muncii şi desfăşoară activităţi de mediere pe baza contractelor ce le au încheiate cu persoane juridice, fizice sau organizaţii patronale străine.

Ca să fiţi siguri că este un agent serios şi corect, este indicat să solicitaţi la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi are sediul agentul, informaţii cu privire la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare şi la activitatea de mediere desfăşurată.

În contractul de muncă încheiat cu angajatorul străin, pentru a nu vă trezi înşelaţi când veţi fi deja în străinătate, trebuie să se regăsească câteva elemente:

 • funcţia, meseria sau ocupaţia; natura şi durata angajării
 • durata timpului de muncă şi de repaus
 • tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului; sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale
 • durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă
 • condiţiile de muncă, măsuri de protecţie şi securitate a muncii; acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau al decesului
 • condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei.

La fel de importante sunt şi precizările legate de taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni români, pentru a evita dubla impunere sau dubla percepere de contribuţii de asigurări sociale. Contractele trebuie încheiate în limba angajatorului, dar, atenţie, şi în limba română.

Dacă agentul nu reuşeşte să ofere locuri de muncă în termenul stabilit prin contractele de mediere, suma pe care aţi achitat-o ca tarif de mediere trebuie să vă fie returnată total, iar parţial dacă veţi renunţa înainte de expirarea duratei contractului de mediere. Tarifele sunt prevăzute în Legea 156/2000. Înafara acestora, agenţii nu au dreptul de a vă percepe alte comisioane sau de a vă pretinde garanţii.

1 Comment so far

 1. vasiliu ion April 4th, 2013 4:12
   

  buna ziua va scriu aceste randuri cu rugamintea daca puteti sa -mi dati numele si adresa unei firme seriuoase care fac angazari in strinatate fara comision va multumesc anticipat

Lasa un comentariu