Raportul McAfee despre spionajul pe web

Corina Lesan la 23 December, 2007

Raportul McAfee despre spionajul pe webÎntr-un raport anual al McAfee, companie producătoare de antiviruşi, se afirmă că guvernele din întreaga lume utilizeaza internetul pentru a spiona şi pentru a lansa atacuri cibernetice asupra inamicilor. Principale ţinte sunt sistemele critice: reţelele de electricitate, controlul traficului aerian, pieţele financiare şi reţelele de computere ale guvernelor. Conform Raportului de criminologie virtuală al McAfee – dezvoltat cu ajutorul NATO, FBI şi al altor grupuri, agenţii şi universitaţi – 120 de ţări, inclusiv Statele Unite, sunt suspectate că au efectuat operaţiuni de spionaj pe web.

Fostul KGB rusesc, actualmente FSB, a recunoscut oficial că spionează pe Internet prin intermediul programului SORM-2. Asupra companiilor ruseşti distribuitoare de servicii Internet s-au făcut presiuni pentru a fi instalate echipamente speciale pentru supravegherea reţelelor. FSB-ul consideră că astfel de măsuri sunt luate în întreaga lume şi au ca scop prinderea teroriştilor, combaterea tranzacţiilor de pe piaţa neagră şi a transferurilor ilicite de fonduri. În raportul McAfee este consemnat un atac împotriva Estoniei, presupus a fi venit din partea Rusiei, care a reuşit să întrerupă activitatea guvernului, a serviciilor de ştiri şi a băncilor timp de mai multe săptămâni în luna aprilie.

China a fost acuzata şi ea că ar fi lansat atacuri pe web împotriva Statelor Unite, Indiei, Germaniei şi a Australiei. MI5-ul britanic a anunţat că există organizaţii din China ce spionează, prin intermediul Internetului, şi o serie de bănci şi companii importante din Marea Britanie.

“Asalturile cibernetice au devenit tot mai sofisticate în natura lor şi sunt dezvoltate să poată trece neobservate pe sub radarul programelor de aparăre ale guvernelor. Atacurile au progresat de la încercări timide şi curioase până la operaţiuni extrem de bine organizate, care beneficiază de fonduri importante în scopuri de spionaj politic, militar, economic şi tehnologic”, se afirmă în raportul McAfee.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.



Lasa un comentariu