Fără teme în vacanţă

Corina Lesan la 22 December, 2007

Fără teme în vacanţăÎn urmă cu câteva zile, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, anunţa că va susţine reducerea numărului de ore de curs. „Este de neacceptat ca un elev să aibă şase sau şapte ore de curs, după care să vină acasă şi să se apuce de lecţii alte câteva ore. (…) sa muncească atât cât un om mare, chiar şapte-opt ore pe zi. Adică un şcolar trebuie sa muncescă mai mult decât un adult?”, a spus Adomnitei.

Ieri, inspectorul şcolar general al Capitalei a interzis cadrelor didactice să dea teme pentru vacanţa de iarnă. “Am luat această decizie din normalitate. Atunci când o persoană este în concediu, este în concediu. In perioada de vacanţă, elevii trebuie să se relaxeze. (…) E adevărat că, înainte de ‘89 le dădeam şi în vacanţă, că aşa era cutuma, trebuia să ţii elevii în priză. Cu timpul însă, am renunţat. Am constatat că, uneori, profesorii nici nu se uită pe temele de vacanţă, iar elevii rămân frustraţi”, spune Stelian Fedorca, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Măsura luată în Bucureşti ar putea fi adoptată şi în restul ţării, mai ales că este în vigoare, încă din 2005, recomandarea Ministerului Educaţiei ca elevii să fie menajaţi în ceea ce priveşte temele pentru acasă, cât şi cele din timpul vacanţelor. Însă hotărârea de ieri a fost dată chiar în ultima zi de vacanţă, când mulţi profesori deja apucaseră să dea respectivele teme, iar elevii nu mai ştiu acum dacă să le facă sau nu.

Elevii se bucură de această măsură, mai ales ca există multe cadre didactice care exagerează cu temele date elevilor pentru timpul liber. Pe de altă parte, profesorii se desprind greu de vechiul obicei al temelor de vacanţă, cu atât mai mult cu cât cei mai mulţi părinţi îi presează cu cerinţa ca, pe motiv că au timp mai mult pe perioada vacanţelor, copiii lor să aibă mai multe teme.

 

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu