Despăgubiri şi pentru cei cu depozite CEC pentru Oltcit, Lada şi Aro

Corina Lesan la 20 December, 2007

Despăgubiri pentru cei cu depozite CEC pentru Oltcit, Lada şi AroIeri, în şedinţa de guvern, a fost adoptată Ordonanţă de Urgenţă prin care este modificată Legea 146/2007cu privire la despăgubirile acordate persoanelor care au făcut depozite la CEC pentru autoturisme: vor fi despăgubiţi ttoţi cei care au depus bani şi pentru alte tipuri de autoturisme existente la acea vreme, respectiv Oltcit, Lada şi Aro (nu doar pentru maşinile Dacia, cum prevedea legea 146/2007).

De asemenea, ordonanţa modifică data de constituire a depozitelor la CEC, prelungind termenul de la 01 noiembrie 1990 la 15 februarie 1992. Depozitele care vor fi luate în considerare pentru despăgubiri vor fi cele care au fost constituite ca avans sau depuneri integrale în vederea achiziţionării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă şi din care nu s-au făcut retrageri.

Determinarea valorii despăgubirilor se bazează pe indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, aplicându-se o indexare calculată până la data de 31.07.2007. În conturile active ce îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial există 37.462 de depozite.

CEC a determinat valoarea despăgubirilor la o sumă totală de 759,784 milioane lei noi, care va fi asigurată de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin emisiuneade titluri de stat de valoare nominală totală egală cu valoarea totală a despăgubirii. Aceste titluri vor fi emise în două tranşe: prima, în valoare de  405,081 milioane lei noi (corespunzătoare pentru 19.917 deponenţi), va fi cu data de 21 decembrie 2007, iar a doua tranşă, cu data de 21 ianuarie 2008, în valoare de 354,702 milioane lei noi (pentru 17.545 deponenţi).

Titlurile vor deveni scadente la un an de la emiterea lor. Persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri vor putea intra în posesia sumelor aferente în prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei fiecărei emisiuni de titluri de stat. Actele necesare deponenţilor pentru ridicarea de la CEC a sumelor aferente, sunt documentele „cec cu sumă limitată” şi actul de identitate.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu