Google “atacă” Wikipedia cu Knol

Corina Lesan la 19 December, 2007

Google “atacă” Wikipedia cu KnolGoogle va construi propria versiune de enciclopedie online elaborată de către comunitatea de utilizatori (un fel de Wikipedia proprie). Crearea noului sistem, care se va numi “Knol”, de la “knowledge unit” – unitate de cunoaştere, se bazează pe faptul că o mare parte din traficul de căutare de pe propriul motor este redirecţionat către Wikipedia (la fiecare căutare, în primele 5 răspunsuri se află, invariabil, măcar o trimitere la enciclopedia online Wikipedia).

Sunt aspecte noi ale viitorului Knol faţă de Wikipedia. Astfel, numele autorilor de diverse materiale vor fi mai bine evidenţiate (chiar cu o autobiografie, dacă aceştia doresc) decât în Wikipedia, care nu permite experţilor să posteze informaţii cu privire la propriile lor studii sau la sursele de informare. De asemenea, fiecare knol (fiecare pagină cu informaţii postate) este controlat exclusiv de către cel care l-a creat, dar cei care le accesează vor putea introduce schimbări, comentarii sau vor acorda calificative. Decizia finală va aparţine doar autorului knol-ului respectiv.

Motorul de căutare Google este, actualmente, cel mai popular: apropape 260 de milioane de vizitatori într-o lună. Wikipedia, care este finanţată doar din donaţii, a fost vizitată în octombrie de 107 de milioane de persoane, aproximativ o treime din “populaţia globală activă pe internet”.

Google a ţinut să precizeze că nu va interveni sub nici o formă în modificarea conţinutului paginilor create de către utilizatori, deoarece aplică principiul “cel mai bun material va ajunge în faţă”. astfel că, un subiect va avea mai multe knol-uri, fiecare dintre ele concurând pentru un loc cât mai bun pe lista de căutare, după calificativele obţinute de la ceilalţi utilizatori.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu