Energia eoliană, o şansă nevalorificată în România

Corina Lesan la 16 December, 2007

Energia eoliană, o şansă nevalorificată în RomâniaEnergiile regenerabile, eoliană, geotermală, biomasă sau solară, sunt mai puţin poluante şi teoretic nelimitate. Ele au devenit o temă pe care ţările din toată lumea o abordează cu mare atenţie în ultimul timp, cu atât mai mult cu cât asigurarea necesarului de energie devine o problemă globală din cauza preţurilor ridicate ale combustibililor, a problemelor în aprovizionare şi de încălzire globală.

Ţara noastră are un potenţial ridicat de producţie a energiei din surse eoliene, 14.000 MW instalaţi, cu doar 1.000 MW mai puţin decât puterea instalată cumulată a tuturor producătorilor de energie la nivel naţional. Din păcate, până acum autoritatea de reglementare nu a primit nicio solicitare în acest sens. “Încă nu a venit nimeni la noi să ceară autorizaţie de înfiinţare, deşi multe companii spun că intenţionează să investească în turbine eoliene. Mulţi încă fac studii, evaluări, măsurători”, a declarat Nicolae Opriş, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Dacă s-ar produce cei 14.000 MW în turbine eoliene, producţia anuală de energie ar creşte cu 23 TWh, respectiv mai mult cu 36,9% faţă de producţia brută de energie din anul 2006, de 62,21 TWh. Printre companiile care şi-au anunţat intenţii de a investi în turbine eoliene cele mai active sunt Enel (dispune de posibilitatea de construi turbine cu o capacitate potenţială de 200 MW instalaţi), Eviva Nalbant (a concesionat la Babadag, judeţul Tulcea, un teren de 260 de hectare, pentru un parc eolian de 48 MW, ca prima etapă dintr-un proiect care vizează construcţia până în 2012unor centrale eoliene de 400 MW), Electrica SA (vizează deţinerea a circa 100 MW în turbine eoliene)

Pentru a fi rentabilă investiţia în energia eoliană, unităţile producătoare au nevoie ca valorile medii ale vântului să aibă viteza de peste 11 metri/secundă şi de cel puţin 3,5 metri/secundă (sub acest minim investiţia este neprofitabilă). În România, zonele în care vântul este favorabil producerii de energie sunt litoralul Mării Negre, podişurile din Muntenia şi Dobrogea şi zonele montane înalte.

Cererea de componente şi de turbine este ridicată, ceea ce face ca livrarea lor să dureze doi-trei ani de la momentul cererii. “Potrivit unor estimări, în România există proiecte eoliene de generare a energiei regenerabile în stadiu de proiectare şi de finanţare pentru o capacitate de ordinul miilor de MW. Timpul de livrare pentru un astfel de proiect este de aproximativ trei ani”, a declarat Petru Ruset, directorul Siemens, companie care este unul dintre principalii producători de echipamente pentru generatoarele eoliene.

La nivel mondial, capacitatea instalată în turbine eoliene era de 73.904 MW, la sfârşitul anului 2006, ceea ce reprezintă 1% din necesarul mondial de energie electrică. Pe primul loc este Germania, cu o producţie anuală de circa 20.000 MWh.

1 Comment so far

 1. mihai August 23rd, 2009 9:42
   

  doresc sa stiu cum pot sa fac un proiect pentru o centrala eoliana
  care sa fie la reteaua nationala petru consum de 12MW
  de unde pot lua fonduri pentru acest proiect
  sau trebuie ca sa am firma pentru acest proiect

  doresc un raspuns

  stima mihai

Lasa un comentariu