Şosete ţesute din fire… de păianjen

Corina Lesan la 10 December, 2007

Păianjenul Nephila edulis, ale cărui gene au fost utilizate pentru producerea de fibre textileOrice pânză de păiajen conţine şapte tipuri de fire: de la cele dure, care au rolul de a menţine pânza întreagă, la cele elastice, care formează cercurile. Specialiştii susţin că firele produse de păiajeni sunt mai rezistente chiar decât oţelul, dar şi mai uşoare decât fibrele artificiale existente la ora actuală, cum ar fi cele tip Kevlar, care sunt utilizate pentru vestele antiglonţ.

Din păcate, realizarea la scară industrială a acestor fire este o mare problemă, deoarece insectele nu pot produce decât o cantitate limitată. Dar calităţile lor i-au determinat pe cercetători să găsească tehnici noi pentru a le obţine. Astfel, Masao Nakagaki, profesor la Universitatea Shinshu, Japonia, după 10 de ani de cercetare a reuşit să creeze unui fir de păianjen prin modificarea genetică a viermilor de mătase: prin injectarea de gene de păianjen din specia Nephila edulis în viermi de mătase. Noile fire conţin 10% proteine de păianjen şi 90%mătase natural.

Firele de păianjen modificate genetic sunt o soluţie pentru crearea de de fibre textile ecologice (din materiale reciclabile). La Universitatea Shinshu a fost creată pima pereche de şosete din acest tip de fibre, care deschide calea creării de obiecte de îmbrăcăminte ecologice şi mai sănătoase decât cele realizate din fibrele artificiale, produse din petrol.

Aceste şosete mult mai rezistente, mult mai elastice, sănătoase pentru organism şi reciclabile vor fi lansate pe piaţă în aproximativ doi ani.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu