Şoferul lui Bin Laden

Corina Lesan la 07 December, 2007

Salim Ahmed Hamdan, Şoferul lui Bin LadenLa celebrul centru de detenţie Guantanamo este închis şi fostul şofer al lui Osama Bin Laden.  Salim Ahmed Hamdan a fost capturat în 24 noiembrie 2001, la un punct de frontieră de lânga Kandahar, conducând o maşină în care se aflau două rachete anti-avion, fără mecanismul de lansare.

Recent a fost audiat de către procurorii americani care, în cele 14 ore de audiere, au aflat detalii interesante. Şoferul a declarat că este mândru că s-a aflat în slujba lui Bin Laden, simţind “entuziasm incontrolabil” în perioada cât a pentru Teroristul Nr. 1 al lumii. Se pare că Hamdan i-ar fi facut lui Bin Laden un “juramânt de credinţă” (“bayat”), deoarece era, şi este şi acum, fascinat de personalitatea teroristului.

O altă declaraţie a acestuia a fost că el însuşi i-ar fi transportat pe Bin Laden şi pe fiul său, Othman, când cei doi au trebuit să părăsească locuinţa de lângă Kandahar-Afganistan, cu puţin timp înaintea atacurilor la World Trade Center. După septembrie 2001, l-ar fi ajutat pe acesta să scape de urmărirea administraţiei Bush: l-a însoţit pe Bin Laden timp de mai multe săptămâni, pentru a evita represaliile americanilor.

Despre atentatele din 2001, Salim Ahmed Hamdan a spus că Bin Laden credea că vor muri cel mult 1.500 de persoane, dar că a fost enorm de bucuros când a aflat numărul mult mai mare de victime.

Datele obţinute de cei care l-au audiat pe Salim Ahmed Hamdan sunt esenţiale pentru judecătorul militar care trebuie să constate dacă acesta poate fi judecat pentru crime de război (a fost înfiinţat un tribunal militar special pentru judecarea suspecţilor de terorism încarceraţi la Guantanamo). Acum şase luni, judecătorul militar Keith Allred a respins acuzaţiile aduse iniţial impotriva şoferului lui Bin Laden.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu