Câtă apă bem?

Corina Lesan la 05 December, 2007

Câtă apă bem?De ce oare doctorii din lumea întreagă ne îndeamnă: “Beţi apa! Beţi apa!”?? Poate şi pentru că în perioada intrauterină suntem aproape în totalitate apă, după ce ne naştem suntem apă în proporţie de 80%, iar ca adulţi, puţin peste 70%. Pe măsură ce îmbătrânim, procentul acesta se micşorează, iar la 50% suntem deja morţi.

Logica cea mai simplă ne spune ca prospeţimea, sănătatea, vitalitatea = apă. Există nu mai puţin de 54 de boli diferite, de la migrene şi până la forme de cancer care ar putea fi evitate daca am bea suficientă apă. Pare incredibil, dar există medici care afirmă ca aceste boli se pot ameliora şi unele chiar vindeca astfel: cu apă!

Câtă apă? Doi – trei litri pe zi, spun unii. Alţii sunt mai exacţi: fiecare dintre noi ar trebui sa bea a 20-a parte din greutatea corpului sau. De exemplu, dacă ai 60 de kg trebuie să bei 3 litri de apa pe zi. Terapia cu apa nu este deloc complicată: un litru de apă dimineaţa, băut cu o ora înainte de a mânca sau bea altceva. Pe parcursul zilei, restul de apă până la norma fiecăruia.

Dar nu întotdeauna ne este sete!!! Se poate, dar nu fiindcă nu ne-ar fi, ci pentru că organismul are o capacitate uluitoare  de adaptare: dacă s-a obişnuit să funcţioneze în condiţii de apă puţină, nici n-o să mai resimtă setea care ne-ar ajuta să bem cât mai multă apă. Funcţionează acelaşi mecanism ca atunci când, dacă stăm într-o cameră unde se simte un miros supărător, după un timp n-o să-l mai simţim.Corpul ne-a dat un semnal la început, dar, dacă mirosul e constant, o să îl ignore ca să-şi poată continua alte activităţi. La fel e şi cu senzaţia de sete. Dupa un timp corpul va crede că n-are încotro şi se va descurca cum poate.

Creierul nostru este 90% apă. Cartilagiile au şi ele un procent mare de apă (dacă iţi troznesc oasele, mai mult ca sigur este din cauza deshidratării). Cercetătorii au constatat ca 90% dintre durerile de stomac sunt cauzate de insuficienţa apei în organism, de aceea medicii spun: “Daca iei un calmant pentru durere, apa cu care bei medicamentul te ajută mai mult decât calmantul în sine!”

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu