Parlamentul European vrea mai mulţi alegători prezenţi la votul din 2009

Corina Lesan la 02 December, 2007

Margot WallstromProcentul mic al celor prezenţi la alegerile europarlamentare din România nu a fost substanţial mai mic faţă de participarea alegătorilor din clelalte ţări UE, la vremea lor, dar a atras atenţia asupra acestui aspect: cetăţenii UE nu mai vin la vot. Drept urmare, Parlamentul European (PE) gândeşte un set de reguli noi care au menirea să impulsioneze interesul electoratului comunitar faţă de viitoarele europarlamentare din 2009.

A fost aprobată acum propunerea făcută încă de la începutul acestui an de către Margot Wallstrom, comisar european pe probleme de comunicare, de a fi înfiinţarea de fundaţii politice, instituţii care vor avea misiunea de a educa populaţia în privinţa instituţiilor europene. Acestea vor fi afiliate unui partid şi vor primi, începând de anul următor, şapte milioane de euro din fondurile europene. Margot Wallstrom a salutat decizia, declarând că „Europa are nevoie de dezbateri serioase şi controverse politice pentru a implica cetăţenii”.

O altă măsură este ca grupărie politice reprezentate la nivelul PE să poată utiliza fonduri publice pentru finanţarea campaniilor electorale.

Prezenţa la vot este foarte importantă în perspectiv intrării în vigoare în 2009 a noului Tratat, potrivit căruia puterea parlamentarilor de a participa la procesul legislativ împreună cu statele membre s-a dublat. De exemplu, viitorul Preşedinte al Comisiei va proveni din partidul politic cel mai bine reprezentat, prevedere care trebuie cunoscută de alegători.

Margot Wallstrom a mai făcut o propunere inedită tot în scopul de a trezi interesul electoratului: în anul alegerilor, una dintre funcţiile-cheie, cea de ministru de Externe, preşedinte al UE sau preşedinte al Comisiei Europene, să fie deţinută de o femeie.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu