Asteroidul Apophis se apropie de Pământ

Corina Lesan la 30 November, 2007

Asteroidul Apophis se apropie de PământTeoria spune că fiecare mică planetă din Sistemul Solar care are orbita cuprinsă între orbitele lui Marte şi Jupiter este un asteroid. Între cele două planete mari, există sute de mii de asteroizi. Dintre aceştia, doar câteva sute au trasee prin apropierea Pământului şi sunt suficienţi de mari ca să pună în pericol planeta noastră.

Asteroidul Apophis („Distrugătorul”, în limba greacă înseamnă) a devenit interesant pentru astronomi în anul 2004 când au calculat traiectoria asteroidul Apophis ca fiind periculos de apropiată de Pământ în anul 2029, când el va ajunge până la 36.350 de kilometri de noi. Dacă nu se va întâmpla nimic, Apophis va reveni în anul 2036, când va ajunge şi mai aproape, la doar 8.000 de kilometri de Terra.

În anul 2013, în urma măsurătorilor continue a traiectoriei asteroidului, specialiştii din întreaga lume se vor reuni pentru a decide dacă şi ce măsuri vor fi luate pentru a evita o posibilă ciocnire. De ce abia în anul 2013? Pentru că atunci Apophis va trece printr-un coridor spaţial de doar 600 de metri, în care, datorită poziţiei celorlalte planete, radarele îl vor putea identifica cu precizie. Poziţia sa în acel an va indica precis dacă asteroidul ar putea lovi Pământul în anul 2036.

Este speculată de pe acum ideea trimiterii unei misiuni spaţiale în 2024, pentru a devia cursul asteroidului Apophis. Este la fel de posibil ca, până atunci, asteroidul să se lovească de alt corp ceresc, lovire care poate să-I devieze traiectoria îndepărtându-l sau apropiindu-l şi mai tare de Terra. „Chiar dacă vom monitoriza în permanenţă traseul asteroidului Apophis, vom decide dacă este cazul să organizăm o misiune spaţială abia după analiza datelor furnizate de radare în 2013, când vom şti sigur dacă există riscul unei coliziuni cu Terra”, a declarat Mary Cleave, directorul adjunct al Departamentului „Ştiinţe” al NASA.

În cele 4,5 miliarde de ani câţi au trecut de la formarea Terrei, asteroizi sau comete au lovit deseori suprafaţa planetei. Dimensiunea lor este cea care dă gradul de periculozitate pentru omenire: cele care au diametrul mai mic de 130 de metri pot provoca pagube doar dacă impactul se petrece într-o zonă locuită: ar putea muri câteva zeci de persoane. Cele cu diametrul între 130 şi 300 de metri produc pagube imense într-un perimetru mai larg, dar nu provoacă o catastrofă planetară. În schimb, cele de peste 300 de metri diametru pot duce la distrugerea vieţii pe Pământ. Dacă asteroidul are peste 1 kilometru diametru, chiar planeta însăşi este puternic afectată: o bucată din ea se poate desprinde, asteroidul se contopeşte cu ea putând apărea una sau mai multe planete total diferite de ce a fost Terra până atunci.

Apropierea unui asteroid pare nepericuloasă atâta timp cât traiectoria sa nu se intersectează cu cea a Pământului. Totuşi, pot interveni şi “accidente” neprevăzute. Un exemplu este cazul rdin anul 1994, care, spre norocul nostru, privea planeta Jupiter de care se apropia cometa Shoemaker-Levy 9. Astronomii, după ce au trasat traiectoria ei, au asigurat că aceasta va trece şi nu se va ciocni de Jupiter. Dar, fără niciun motiv, cometa s-a rupt treptat în 21 de bucăţi, unele chiar cu diametrul de peste doi kilometri, care au căzut pe Jupiter. Se poate întâmpla oricând şi în apropierea Terrei.

3 Comments so far

 1. gabriela buche January 31st, 2008 12:43
   

  Ar trebui sa fie mai des accesat acest subiect, avind in vedere importanta lui. Ar mai afla oamenii pe ce lume se afla!
  Cititi,pentru precizari, lucrarea lui I.Velikovski “Ciocnirea lumilor”. Sau poate si “Centuriile” lui Nostradamus, ca incep sa aiba asertiuni comune.

 2. lucaci petru December 18th, 2008 11:50
   

  viziunile acestea apocaliptice ma ingrozesc .
  sunt un tip religios ,cred in Dumneze . am inceput sa caut subiectul despre asteroizi si comete dupa ce am citit Apocalipsa lui Ioan , ultima carte a Bibliei . Acolo am gasit scris despre un munte mare de foc care va cadea pe pamant si de cataclismul care va urma ca sa vad cat poate fi de realista aceasta profetie biblica . am inceput sa caut in biblioteca comunala si pe net . Am gaasit pagina dv. si ma bucur pentru ca publicati asemenea informatii .
  sunt utile pentru ~habotnici~ ca mine . multumesc.

 3. Cristian Ioan February 26th, 2009 2:25
   

  Parerea mea este sa nu ne mai prostim atat de pe astfel de teme pentru ca nu se stie niciodata cand va fi Sfarsitul lumii.In al doilea rand Draga Gabriela eu zic ca ar trebuii sa o lasi mai moale cu Nostradamus pentru el nu avea deunde sa stie ce se va petrece in viitor,daca noi in momentul de fata nu putem prezice un cutremur s-au o schimbare meteo cu precizie ce sa mai spun de Nostradamus …? Deci sa gandim logic sunt subiecte care spala creerul uman. Sa fim umani….Sfarsitul lumii nu il stie nimeni,si cu siguranta nu v-om muri din cauza unei comete.

Lasa un comentariu