Violenţe în suburbiile Parisului

Corina Lesan la 29 November, 2007

Violenţe în suburbiile Parisului

În suburbiile pariziene violenţele au izbucnit din nou, aproape la fel ca în urmă cu doi ani, doar locul diferă: suburbia Villiers-le-Bel, din nordul Parisului, cuprinzând şi oraşul Toulouse. Şi, tot ca în urmă cu doi ani, conflictul dintre tineri şi poliţişti au pornit de la moartea a doi adolescenţi, fii de imigranţi africani, în urma unui accident în care scuterul lor a intrat în coliziune cu o maşină a poliţiei. Mulţi dintre participanţii la confruntările cu poliţia sunt tineri săraci, care trăiesc în suburbiile populate de imigranţi. Acolo rata şomajului ajunge până la 40%, iar ei se consideră discriminaţi de poliţie şi marginalizaţi de societate.

În urma confruntărilor au fost incendiate zeci de maşini, magazinele din zonă au fost vandalizate, iar peste 60 de poliţişti au fost spitalizaţi. Pe zi ce trece, găştile din surburbii se organizează tot mai bine: unii se conectează pe frecvenţa radio poliţiei, alţii îi avertizează pe protestatari unde se află poliţiştii. Au chiar şi cameramani care filmează acţiunile rebelilor. A fost dat foc chiar şi sediului unei instituţii carecolectează taxe şi impozite, pentru “a fi arse amenzile”. Rudele adolescenţilor aruncă din balcoane cu pietre în poliţiştii veniţi să restabilească ordinea.

În 2005, Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne, a dat ordin să fie reprimate dur violenţele. Acum, el se află într-o vizită în China, de unde a transmis că vrea linişte de ambele părţi: „vreau ca toată lumea să se calmeze şi să lăsăm justiţia să se pronunţe cine poartă responsabilitatea”. A solicitat şi sprijinul populaţiei din zonele unde au loc violenţele, pentru „izolarea delincvenţilor”. Actualei ministre de Interne, Michele Alliot-Marie, i-a trimis mai multe recomandări, în urma cărora au fost sporite efectivele poliţiei, dar a fost declanşată şi o anchetă internă a poliţiei care va stabili dacă agenţii care au omorât pe cei doi tineri de pe mototcicletă se fac vinovaţi de omor prin imprudenţă şi de neacordare a ajutorului unor persoane aflate în pericol.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu