Din nou, gripa aviară în România

Corina Lesan la 29 November, 2007

Din nou, gripa aviară în RomâniaÎn localitatea Murighiol (judeţul Tulcea) din Delta Dunării, a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) virusul gripei aviare, tulpina H5N1. Păsările migratoare sunt cele care au cauzat apariţia focarului, susţin autorităţile locale care au declarat că gripa a apărut într-o singură gospodărie (care avea 85 de păsări).

Pentru a fi înregistrată în banca de virusuri a Uniunii Europene, tulpina virusului va fi expediată, după ce acesta va fi izolat pe ouă embrionate, la Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru Influenţa Aviară din Weybridge, Anglia.

În zonă au fost luate măsuri specifice, care vor fi menţinute timp de 21 de zile. Prima măsură a fost vaccinarea tuturor locuitorilor comunei împotriva virusului aviar. Localitatea Murighiol nu va intra în carantină, dar la fiecare intrare/ieşire din Murighiol au fost instalate filtre de dezinsecţie. O altă măsură este restricţionarea circulaţiei animalelor şi interzicerea comercializării şi transportului păsărilor, cărnii de pasăre şi a ouălelor. De asemenea, Comandamentul Antiepizootic a decis ca păsările de pe raza localităţii Murighiol să fie ucise, iar pe o rază de 10 kilometri a fost insituită zona de protecţie, ceea ce include şi localităţile Mahmudia, Dunăvăţul de Jos, Dunăvăţul de Sus, Plopul şi Sarinasuf.

Acum doi ani, tot în judeţul Tulcea a fost identificat primul focar de gripă aviară (localitatea Ceamurlia de Jos). Au urmat atunci 7 luni în care 52 de focare de păsări infectate cu virusul H5N1 au fost descoperite în 9 judeţe din ţară. În aprilie 2006 autorităţile au raportat stingerea primului val de gripă aviară, ca, după numai o lună, să fie depistat virusul H5N1 la o fermă avicolă din judeţul Braşov: al doilea val al gripei începea. Virusul s-a răspândit în doar trei săptămâni, în 18 judeţe, chiar şi în Bucureşti, înregistrându-se 127 de focare. La sfârşitul lunii iulie, ultimul focar a fost stins.

Ieri, Autorităţile române au informat Comisia Europeană despre prezenţa virusului gripei aviare în zona Deltei Dunării.

1 Comment so far

  1. Cristina November 29th, 2007 7:08
     

    Din pacate,lupta cu virusul gripal,uman sau aviar,se poate transforma intr-o “lupta cu morile de vant”.Virusul gripal are o mare capacitate de a se transforma,e un fel de…”cameleon”;nici nu s-a obisnuit bine organismul sa lupte impotriva virusului,ca….s-a produs o mutatie care a produs transformarea virusului respectiv intr-o alta tulpina,impotriva careia organismul agresat nu stie sa se apere…Si lupta incepe din nou de la zero.

Lasa un comentariu