Republica Australia?

Corina Lesan la 28 November, 2007

Kevin Rubb, viitorul prim ministru al AustralieiKevin Rudd, liderul Partidului Laburist şi viitorul prim ministru al Australiei (Commonwealth of Australia) a anunţat că australieni vor fi chemaţi la un referendum pentru a alege forma de guvernare: menţinerea unui monarh britanic în fruntea statului ori alegerea unui preşedinte. El nu a anunţat data exactă a referendumului, dar este mai mult ca sigur să aibă loc în 2010. Kevin Rudd tocmai a câştigat cu 53% scrutinul de sâmbătă care a dus Partidul Laburist la conducere. Este un un republican convins şi vrea ca ideile sale să fie împărtăşite de compatrioţii săi.

Un referendum pe aceeaşi temă a mai avut loc în Australia în anul 1999, dar au câştigat monarhiştii. Premierul de la acea vreme, liberalul John Howard, era un susţinător al Monarhiei britani, aşa că a impus ca pe buletinul de vot cetăţenii să poată opta numai între a menţine monarhul britanic ca şef al statului şi a avea un preşedinte ales de Parlamentul federal de la Canberra. Sondajele arătau că australienii voiau ca ţara lor să devină republică, dar condiţia alegerii preşedintelui de către parlament, nu direct de cetăţeni, i-a determinat pe mulţi să o prefere tot pe regină, decât să aibă un preşedinte ales indirect. Regina Elisabeta a II-a, într-o vizită în Australia în anul 2000 părea resemnată faţă de atitudinea pro-republicană a supuşilor ei australieni. „Viitorul monarhiei în Australia este o chestiune a voastră, poporul australian, şi numai voi veţi decide, prin mijloace democratice şi constituţionale. Nu poate fi altfel” a declarat pe atunci regina.

Acum, Kevin Rudd a promis că vor fi distincte opţiunile pentru un preşedinte ales prin vot direct de către cetăţeni ori un preşedinte ales de către Parlament. Sondajele actuale arată că în favoarea instituirii republicii în Australia sunt 45% dintre cetăţeni, iar pentru menţinerea monarhiei sunt 36%. Opţinunile pro-republică au crescut mai ales după ce la conducerea Partidului Liberal a ajuns Malcolm Turnbull, un republican mai convins chiar decât laburistul Kevin Rudd. Turnbull a fost cel care, deşi coleg de partid cu John Howard, s-a zbătut ca referendumul din 1999 să aibă loc.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu