Test de paternitate în farmacii

Corina Lesan la 25 November, 2007

Test de paternitate în farmaciiCompania americană Sorenson Genomics a lansat pe piaţa farmaceutică americană setul de testare a paternităţii “Identigene”, distribuit pentru început în farmaciile din Washington, California şi Oregon, la preţul denumai 30 de dolari. Sloganul promovării primului test de paternitate ce poate fi cumpărat din magazine a fost “Pentru intrebări la care doar ADN-ul are răspunsul”. În Germania este comercializat în farmacii un alt tip de test, Daddytest, dar la un preţ mult mai mare – 380 de euro.

Setul “Identigene” este o alternativă mult mai rapidă la testele medicale disponibile pe internet, dar specialiştii în genetică sustin că testele disponibile în farmacii nu sunt sigure şi, în lipsa unei persoane avizate, nu pot fi descifrate corect de către cumpăratori. “Doar pentru că un produs este disponibil, nu presupune implicit că este şi sigur, efficient sau că işi merită banii”, declara Kathy Hudson, director al departamentului de Genetică din cadrul Universitătii Johns Hopkins. Hudson susţine că cele mai multe dintre testele de stabilire a paternitătii unui copil, disponibile pe piaţa, nu au avizul de reglementare a medicamentelor acordat de Institutul de Sănătate Publică din Statele Unite.

Producătorii Sorenson Genomics au altă părere: interpretarea testelor ADN este cât se poate de simplă. Setul conţine trei beţisoare igienice pentru colectearea mostrei de salivă de la copil şi de la cei doi presupuşi părinţi- În cazul mamei, proba de saliva este opţionala, dar ea contribuie la mărirea gradului de sigurantă a testului, în ţimp ce prelevarea unei picături de salivă din cavitatea bucală a tatălui prezumţiv este suficientă pentru a clarifica rapid paternitatea unui copil. Apoi, beţisoarele puse separat în cutiuţe sunt trimise la laboratorul firmei, din Salt Lake City. Specialiştii multiplică şi coloreaza 16 segmente de AND conţinut în salivă, compară la calculator particularităţile specifice şi pot recunoaşte astfel care de unde provine. Marja de eroare este de unu la un milion.În decurs de cinci zile, rezultatele sunt comunicate prin poştă, fax sau pe un site web, protejat cu o parolă.

Reprezentanţii companiei americane amintite au declarat că aceste analize ADN se fac, în general, pentru “liniştea” pacientului, decât pentru a fi folosite ca probă în justiţie, deoarece, în cazul unui proces, se poate invoca faptul că probele astfel realizate nu sunt concludente.

Tot mai mulţi bărbaţi doresc să afle originea moştenitorilor lor. În Germania, potrivit experţilor, dintre cei 700000 de copii care se nasc anual în această ţara, 8-10%, nu provin de la partenerul stabil al mamei. De aceea, anual sunt efectuate aproximativ 50000 de teste pe an. “Tatăl poate, desigur, să-şi confirme bănuielile, dar rezultatul în acest caz, nu are valoare de dovadă”, a declarat Henriette Tewes, director al laboratorului Papacheck din Geesthacht/Schleswig-Holstein. Pentru ca testele să aibă valoare în justiţie, prelevarea trebuie facută oficial.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu