Statutul femeii în Arabia Saudită

Corina Lesan la 26 November, 2007

Un tribunal din Riad (capitala Arabiei Saudite) a dat o sentinţă care în lumea Europeană ar fi considerată inimaginabilă: orice femeie surprinsă în compania unui bărbat care nu face parte din familia ei, adică nu îi este tată, frate, bunic soţ, sau fiu va primi 200 de lovituri de bici. Dar aceasta este doar un aspect care dovedeşte statutul femeii în lumea musmulmană.

În Arabia Saudită, unde se află cele două locuri sfinte ale Islamului, Mecca şi Medina, mentalităţile şi credinţele religioase au o puternică influenţă. Femeilor saudite le sunt impuse multe restricţii, a căror origine se află în “wahhabism”, o interpretare mai rigidă a Coranului. O altă îngrădire social este aceea că o saudită, indiferent de vârstă, nu poate obţine paşaportul decât în prezenţa unui “mahram” (paznic sau tutore) care este soţul ei, sau, dacă este necăsătorită sau văduvă, “mahram”-ul este un membru apropiat din familie.

Restaurantele sunt împărţite obligatoriu în două compartimente: unul pentru familii şi altul pentru bărbaţi. Dacă o femeie mănâncă singură într-un restaurant, este aspru pedepsită. Femeile nu au voie să conducă maşina, interdicţie care a dus, în mod paradoxal, la o contradicţie: ele petrec mult timp în compania unui străin, respectiv a şoferului care conduce maşina familiei.

Comportamentul femeilor din din Arabia Saudită şi respectarea acestor reguli sunt supravegheate de Comisia pentru Apărarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului. Această comisie este un fel de poliţie religioasă alcătuită din mii de bărbaţi (“moutawas”), a căror misiune este să vegheze asupra respectării ordinii morale a regatului. Ca nişte poliţişti în civil, ei pot interveni dacă văd un bărbat şi o femeie în aceeaşi maşină, cerându-le acestora actele de identitate pentru a verifica dacă sunt rude sau nu.

Tradiţiile pe de o parte, dar şi nevoia de adaptare la valorile modernităţii pe de altă parte, au făcut ca multe femei să joace totuşi un rol important în viaţa economică a Arabiei Saudite: cele care reuşesc să absolve studii superioare sunt foarte căutate pentru posturi de specialitate în diverse firme sau întreprinderi.

1 Comment so far

  1. Mihaela Bera May 14th, 2010 8:11
     

    M’ar interesa si pe mine daca in Arabia Saudita se permite utilizarea weburilor de catre barbati..astept si eu un raspuns de la cineva documentat sa ma informeze si pe mine pe adresa mea de mess mikaela_bera.Va multumec anticipat!

Lasa un comentariu