UE vrea informaţii despre concubinajul femeilor

Corina Lesan la 23 November, 2007

UE vrea informaţii despre concubinajul femeilor

Autorităţile de la Bruxelles intenţionează să armonizeze datele de recensământ pe teritoriul Uniunii. Pentru aceasta, Comisia Europeană a propus spre dezbaterea şi aprobarea Parlamentului European (PE) o serie de întrebări care să completeze actualele statistici incomplete de la nivel comunitar.

Aceste întrebări sunt necesare pentru a obţine date de calitate mai bună în ce priveşte modul de trai al populaţiei, pentru a putea ameliora politicile în domeniu. Printre ele se numărără cele referitoare la cetăţenia, numărul membrilor familiei, apartenenţa etnică, dar şi cele despre cunoştinţele de utilizare a calculatorului, numărul de autoturisme deţinute, dotările din bucătărie şi bunurile de consum durabile din gospodărie.

Miercuri, eurodeputaţii din Comisia pentru Afaceri Sociale din PE au respins o parte dintre întrebări. Acestea sunt cele ce se referă la datele solicitate femeilor despre despre relaţiile de concubinaj (de exemplu, „data începerii uniunii consensuale în cazul femeilor care s-au aflat într-o asemenea uniune: prima uniune consensuală şi actuala uniune consensuală”).

Autorităţile europene au motivele lor. Un purtător de cuvânt al Eurostat, compania care furnizează UE statistici la nivel European, a declarat: „Uniunea consensuală este de fapt un alt termen pentru cuplu necăsătorit. Informaţiile privind uniunile consensuale pot fi necesare în ţările unde statisticile privind căsătoriile şi starea civilă nu furnizează suficiente informaţii cu privire la astfel de cupluri. Informaţiile privind uniunea consensuală, precum şi la data/durata căsătoriei sunt utile pentru statisticile referitoare la fertilitate şi contribuie la îmbunătăţirea datelor privind natalitatea. Această definiţie nu are absolut nicio legătură cu a pune întrebări despre comportamentul sexual al femeilor”.

Cei mai nemulţumiţi de întrebările de acest gen au fost europarlamentarii britanici. Unul dintre aceştia, Derek Clark, a declarat: „Sunt indignat că UE crede că are dreptul să întrebe femeile lucruri atât de intime şi o să sfidez pe oricine care va încerca să-mi aducă un argument că aceste răspunsuri ar ajuta la ceva. Când vor realiza politicienii că 1984 – cartea lui George Orwell – nu este un manual cu instrucţiuni?”

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu