Jacques Chirac inculpat

Corina Lesan la 21 November, 2007

Jacques ChiracPentru prima dată în istoria Franţei, un fost preşedinte francez este cercetat de justiţie. Miercuri, un judecător din Paris l-a inculpat sub acuzaţia de deturnare de fonduri pe Jacques Chirac, preşedinte al Franţei până acum câteva luni. După ce a fost 12 ani la conducerea statului francez, Chirac a fost înlocuit la 16 mai de Nicolas Sarkozy. În 17 iunie imunitatea de care benficia în calitate de preşedinte s-a încheiat, fiind posibilă cercetarea sa.

Acele deturnări de fonduri s-au petrecut în urmă cu mai mulţi ani, în vremea când Chirac era primar al Parisului. Cazul fostului preşedinte francez face parte din dosarul unor angajaţi ai primăriei din Paris, respectiv o serie de posturi ce ar fi fost plătite de cabinetul primarului Parisului înainte de 1995, în beneficiul unor apropiaţi ai RPR – partidul lui Jacques Chirac – devenit între timp formaţiunea UMP, ce se află acum la putere. Sunt 20 de persoane bănuite că au atribuit funcţii sau că au beneficiat de ele în anii ’80-’90, perioada când Jacques Chirac şi succesorul acestuia, Jean Tiberi, au fost primari ai Parisului.

Miercuri dimineaţa s-a desfăşurat audierea lui Chirac, de către judecătorul Xaviere Simeoni. Durata audierii a fost de trei ore şi se pare că s-a derulat, cum declara ulterior judecătorul, “în cea mai bună atmosferă”. Acesta consideră, de asemenea, că nu a fost o audiere ieşită din comun, chiar dacă cel cercetat era un fost preşedinte de stat. “Logica judiciară a vrut ca lucrurile să fie aşa. Nu poţi să interoghezi pe cineva într-un dosar care durează de atâţia ani fără ca acesta să fie cercetat. Ar fi fost o greşeală a judecătorului de instrucţie să nu facă acest lucru”, a explicat avocatul.

 

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu