Donatorii de organe şi acordul prezumat

Corina Lesan la 19 November, 2007

Donatorii de organeLa începutul anului 2007 pe listele de aşteptare pentru un transplant de organe erau înscrise 1.800 de persoane. Vor mai avea mult de aşteptat, deoarece numărul donatorilor de organe este extrem de mic: doar 22 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, în 2006 şi numai 12 în 2005.

Cauzele pentru care la noi în ţară există un foarte mic număr de donatori sunt diverse. Pe de o parte, este extrem de deficitară depistarea donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, adica cei al căror creier a murit şi mai sunt ţinuţi în viaţă doar prin aparate (exista doar opt coordonatori de transplant împărţiţi pe regiuni geografice, în cele 450 de spitale din România, iar aparatura necesară lipseşte din cele mai multe spitale). Dacă nu are cine face constatarea că pacienţii respectivi nu mai au nicio cale de însănătoşire şi de ieşire din moartea cerebrală, organele lor nu pot fi donate. Astfel, media pentru numărul de donatori, raportată la fiecare milion de locuitori, este la noi 0,5, în timp ce în ţările UE ajunge şi la 20.

Pe de altă parte, legislaţia românească prevede obligativitatea acordului unuia din membrii familiei, iar dacă unul din parinţi sau un frate se împotriveşte, transplantul nu se mai poate efectua. În UE, majoritatea ţărilor şi-au adaptat legislaţia, astfel că acolo a intrat în vigoare acordul prezumat, prin care, dacă un pacient aflat în moarte cerebrală nu şi-a exprimat în timpul vieţii refuzul explicit de a deveni donator, se consideră automat că este de acord. În Spania, unde acordul prezumat este prevăzut în lege, anul trecut au fost 1900 de donatori.

„La momentul elaborării legii respective s-a pus în discuţie problema introducerii acordului prezumat, dar Comisia de Bioetica a fost total împotrivă, pentru că astfel nici nu se rezolva problema transplanturilor şi se mai introducea şi o noua problema: corpul uman era tratat ca un obiect“ a declarat presedintele ANT referitor la legislaţia noastră în domeniul transplanturilor.

O nouă lege ce prevede acordul prezumat a fost introdusă în parlament acum două săptămâni.În decursul anilor, a crescut durata de viaţă a celor cărora li se transplantau organe: 60% din cei care au beneficiat de un transplant de ficat trăiesc mai mult de zece ani după transplant.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu