Formularul E-112 pentru tratamente în ţările UE

Corina Lesan la 14 November, 2007

Formularul E-112 pentru tratamente în ţările UECasa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ne oferă informaţii vagi despre formularul E-112 şi nici nu s-a preocupat de mediatizarea lui, deşi, de la aderarea României la UE, el există la toate instituţiile judeţene de asigurări de sănătate din ţara noastră. Formularul E-112 este un act prin care bolnavii au dreptul la tratament şi intervenţii chirurgicale în orice unitate medicală din ţările Uniunii Europene, costurile fiind suportate în mare parte din fondul asigurărilor de sănătate. Singura condiţie pentru compensarea tratamentului/intervenţiilor este ca ele să nu poată fi realizate şi în ţară.

Formularul E-112 se obţine de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din judeţul respectiv (în maxim 48 de ore, CAS este obligată să vi-l elibereze). Pentru a avea dreptul la serviciile oferite în străinătate prin intermediul acestui formular, persoana respectivă trebuie să fie plătitoare de cotizaţie la fondul unic al asigurărilor de sănătate.

Reprezentanţii CNAS susţin că, mai întâi, este nevoie şi de avizul unei comisii din Ministerul Sănătăţii Publice, care să confirme că în România nu există acea posibilitate de tratament/intervenţie chirurgicală pentru cazul respectiv. Abia apoi poate fi completat formularul.

Pe de altă parte, Mihaela Rădulescu a declarat într-o emisiune a Antenei 3 că, ocupându-se de obţinerea unei mari sume de bani pentru Teodora, fetiţa Lianei Stanciu şi a lui Miţă de la “Bere gratis”, a aflat de existenţa acestui formular care, după spusele ei, nu este atât de complicat pe cât încearcă autorităţile să-l facă: pe el, medicul curant trebuie să specifice clar “tratamentul nu poate fi făcut în timp util în România”. După completarea de către medicul curant, va fi depus la CAS însoţit de analize.

Mai multe detalii puteti gasi pe link-urile de mai jos

http://ec.europa.eu/employment_social/social_security_schemes/healthcare/e112/conditions_ro.htm
http://www.cnas.ro/default.asp?id=296&strSearch=formularul e 112

Editare ulterioara:
Specimen (model) formular click pentru download

16 Comments so far

 1. RODICA November 15th, 2007 6:18
   

  DACA ! ESTE POSIBIL , VA RUGAM sa faceti rost de Formularul E112 si sa-l publicati in toate ziarele !! sa fie adus la cunostintza tuturor celor care au nevoie urgenta de tratament !! Cunosc multe situatii , cand in urma cu 30 de ani copii celor din C.C , C.S , M.A.N si alte ministere importante , din Romania, erau trimisi in vacantze , la recuperare !! in strainatate ! desi erau f. sanatosi ! in locul celor bolnavi !! Cred ca si acum e fel ! NU s-a schimbat nimic !

 2. Blonda71 November 16th, 2007 8:02
   

  http://www.cnas.ro/pdf/Instructiuni%20regulamente.pdf

  in acest document veti gasi, pe langa multe alte formulare E si acest formular E112.

 3. maria February 15th, 2008 7:38
   

  Daca nu elibereaza formularul E112 numai in cazul in care interventia respectiva nu se poate efectua in tara atunci sa inmaneze diplome de doctor numai acelor persoane care sunt competenti. Deoarece exista foarte multi medici care in ciuda celor ce au jurat, legea lui Hippocrates, adica sa faca tot ce le sta in putere sa salveze vieti nu respecta acest lucru.
  Ori asteapta mita, ori sunt incompetetenti, ori indiferenti fata de profesia proprie.

 4. ANTO February 24th, 2008 8:03
   

  daca stie cineva ce se intampla cu oamenii a caror diagnosticele care fac parte din programele de sanatate ale Ministerului Sanatatii ( bani de buget ) si nu pot fi primi tratamentul in timp util. Cei pe CNAS afirma ca nu se incadreaza pt E 112 ( nu apartin pachet baza ) si te trimit la Minister, iar acestia afirma ca atat timp cat se fac in Romania , nu poti iesi afara pe banii MS. Dar In Romania se fac eventual in ani, cand poate ai murit sau le faci degeaba ( sunt liste mari de asteptere pe care putrezesti ani de zile.

 5. andrei March 12th, 2008 10:27
   

  In Formular scrie ca are trei pagini . Unde este a treia pagina ? Si voi ascundeti ?

 6.  

  [...] constant existenta formularului si au incercat sa-l faca sa para mult mai complicat decat este. O sursa ce da link-uri si spre legislatie gasiti aici . Practic, daca cititi legislatia de pe siteul satelit al UE veti observa ca procedura [...]

 7. aerosoul » Cat valoreaza o viata? February 15th, 2009 12:20
   

  [...] nu ai cui sa ceri ajutorul, pur si simplu banii necesari sunt prea multi. Se pare ca exista si un formular E-112, de cand am intrat in Uniunea Europeana.. insa putini stiu de el si este tinut ascuns. Daca nu ii [...]

 8. dumitrascu niculina September 17th, 2009 9:29
   

  http://ajutati-opestefaniasatraiasca.blogspot.com/….ma numesc dumitrascu niculina si avem mare nevoie de acest formular dar nu stim cum sa-l obtinem dar ancercam sa gasim o solutie..0763998823

 9. enescu g. September 23rd, 2009 11:02
   

  Cu respect !
  As dori sa stiu daca pe formularul E112 se mentioneaza ca interventia :
  NU se poate face in tara sau
  SE poate face in tara dar pacientul prezinta anumite particularitati care il face inoperabil.
  In ce proportie se deconteaza costul interventiei ?
  Cu stima !
  Enescu G.

 10. Demirel November 12th, 2010 8:13
   

  In italia acest formular se poate folosi doar pentru anumite boli
  iar pentru anumite tratamente sau boli nu este necesar aceasta asigare medicala,deoarece este trebuie sa va interesati prima data de boala dumneavoastra sa tratamentul care il soolicitati.
  In italia anumite boli sau tratamente sant incadrate in asa numitul Program Salva Vita care nu necesita acest formular.Daca nu se incadreaza boala sau tratamentul care vreti sa il faceti este necesar acesta asigurare medicala sau o puteti obtine ca ori care cetatean strain in strainatate la pretul de 300 de euro pe an.

  Pretul acesta este in italia in alte tari poate fi mai ieftin sau mai scump,De aceea cum spuneam si repet este bine sa va imformati cat mai bine in tarile UE unde faceti terepie sau tratamente care sant actele necesare.

 11. serban iuliana March 3rd, 2011 9:51
   

  totu tine de medicul curant apoi totul decurge foarte repede am trecut prin asta si stiu de cid am aflat de e112 in 10 zile fina mea a fost operata in germania

 12. Titi Anghel March 11th, 2011 2:03
   

  Am o fetita de 4 ani si-i bolnava de tetrapaeza spastica,Antonia Anghel din Buzau. Nu pot scoate formularul 112 365 days.ro;Are nevoie de investigatii la o clinica universitara de neurologia din Innsbruck,Austria.Va rog sa ma ajutati sa ajung acolo pentru a-mi salva fetita. Cu prietenie, Titi,tel. 0753019833

 13. Titi Anghel March 11th, 2011 2:05
   
 14. Maria March 12th, 2011 5:02
   

  Parvan Malina in vrsta de 14 ani a fost depistata cu leucemie acum aprox.3 saptamani si formularul E112 este o sansa pentru viata ei.Cine ma poate ajuta sa beneficiez de acest formular,sau care sunt criteriile de urmat pentru a face rost de acest formular?

 15. ana-maria costin December 13th, 2011 2:49
   

  buna sunt ana-maria din vaslui si am o fetita de 3 ani are mielomeningocel lombo-sacrat operat hidrocefalie interna congenitala operata de 2 ori parapareza forte.Pentru hidrocefalie ar putea fi operata in Germania tot pri formularul 112,nu stiu cum se procedeaza pentru al obtine casa noastra de asigurari spune ca nu sunt fonduri pentru astfel de operatii va rog sfatuiti-masi pe mn daca stiti mai multe multumesc anticipat 0741414661

 16. vasile July 1st, 2013 12:52
   

  tatal meu a venit in vizita la mine in Germania si dupa 3 zile a facut infarct a stat 9 zile in coma acuma e mai bine sa trezit ceea ce vreau sa intreb deci el avea card de sanatate scos din Romania card European si a fost ok a suportat cheltuiala dar acuma spitalul vrea sal mute la alt spital ptr recuperare si miau cerut formularul e 112 deci la tatal meu a fost un caz urgent si si cand au fost sa scoata formularul nu vroeau sal dea ptr k ziceau k nu poate sa il dea va rog ajutatima cu niste informatii vasiyzza@yahoo.com

Lasa un comentariu