Fotografii gigantice pe internet

Corina Lesan la 12 November, 2007

Cina cea de taină - Leonardo daVinciDacă nu aţi ajuns încă să vedeţi „cu ochii voştri”, cum se spune, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, o puteţi face acum intrând pe www.haltadefinizione.com unde vă aşteaptă o reproducere digitală de înaltă rezoluţie.Imaginea este realizată de compania italiană HAL9000, iar rezoluţia ei este de 16 gigapixeli (172181 pixeli lăţime, 93611 pixeli înălţime), adică de 1600 de ori mai bună decât imaginea produsă de o cameră foto digitală tipică de 10 milioane de pixeli.

Site-ul vă oferă posibilitatea să priviţi pictura ca şi cum aţi fi în faţa ei, în biserica Santa Maria delle Grazie din Milano. Mai mult de atât, o puteţi studia de la câţiva centimetri distanţă de frescă (lucru de altfel imposibil dacă aţi ajunge în biserică, din cauza măsurilor de securitate de acolo). Pot fi observate toate amănuntele date de tuşa artistului, chiar şi urmele desenului trasat de Leonardo pe perete, pentru a se ghida în timpul realizării picturii murale.

Postarea acestei reproduceri pe internet vine după vâlva stârnită în vara acestui an, de către un italian care a susţinut că, privind fresca la o anumită expunere şi într-un anumit fel, se poate întrezări în ea imaginea unei femei cu un copil în braţe. Şi cartea lui Dan Brown, “Codul lui Da Vinci” a deschis polemici despre “Cina cea de taină”, susţinând că personajul aflat în dreapta lui Isus în fresca lui Leonardo ar fi, de fapt, o femeie – Maria Magdalena.

O altă imagine gigantică, da data aceasta de 13 gigapixeli, puteţi vedea pe www.harlem-13-gigapixels.com. Este vorba despre o fotografie făcută în
Chicago, iar “meniul” imaginii vă permite să priviţi oraşul ca şi cînd aţi fi acolo. 

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu