Giganticul pod Millau

Corina Lesan la 11 November, 2007

Giganticul pod MillauFluviul Tarn, ce străbate sudul Franţei, are o lăţime de numai 30 de metri, dar, în zona orăşelului Millau, valea sa este lată de 2,5 kilometri, ceea ce a făcut ca autostrada europeană dintre Paris şi Barcelona să fie proiectată pe un traseu ocolitor (două ore în plus faţă de un drum ce ar traversa fluviul). Aceste motive au determinat guvernul francez să caute o soluţie pentru construire unui viaduct: cel mai înalt din lume.

Giganticul pod MillauÎn 14 decembrie 2004 a fost inaugurat Podul Millau – cel mai înalt pod de vehicule din lume, dar şi cel mai frumos. Construcţia a început în octombrie 2001. Arhitectul Norman Foster şi compania Foster and Partners au proiectat şi construit viaductul lung de 2,5 km, susţinut de 7 stâlpi, asezaţi la intervale de 342 m. Pentru construirea sa au fost utilizate 36000 tone de otel şi 206000 tone de beton. Cel mai înalt stâlp şi cel mai înalt pilon ating 245 m, respectiv 343 m (mai înalt cu 16,15 metri decât Turnul Eiffel şi cu doar 38 metri mai “scund” decât Empire State Building). Garanţia construcţiei este pe 120 de ani.

Fiecare pilon al podului susţine 11 cabluri aflate în linie cu axa viaductului. Acestea susţin o platformă trapeziodală (înclinată la 3 grade de la S la N) unde sunt amplasate cele două culoare protejate de bariere contra vântului.

Valoarea totală a construcţiei a fost de aproximativ 320 milioane de euro. Traversarea podului (pe cele 6 benzi) costă 9 $ în lunile de vara şi mai puţin iarna. Viaductul face parte din Autostrada 75 (A 75) ce leagă nordul Europei de zona mediteraneeană.

3 Comments so far

 1. Gogiu Vasile February 15th, 2010 4:42
   

  Este impresionant de frumos, am calatorit mult in Franta si Europa, da aici nu am ajuns, probabil cind vor intra si francezii in rindul lumii, adica preturile aliniate ca in toata Europa, se pare ca ei se cred buricul europei ptr ca au cele mai mari pretruri,de transport, benzina,motorina cea mai scumpa, taxe de autostrada f scumpe etc. daca vrei sa vi sarac dute la plimbare in Franta. spre exemplu in germania taxele de drum sunt incluse in pretul petrolului dar cu toate astea pretul 1 litru tot mai ieftin este ca in Franta, chiar si in Anglia( fiind in lire)pretul petrolului este mai mic decit in Franta.

 2.  

  [...] Traversarea podului (pe cele șase benzi) costă nouă euro în lunile de vară şi mai puţin iarna. Viaductul face parte din Autostrada 75 (A 75) ce leagă nordul Europei de zona mediteraneană. (Sursa) [...]

 3. dan July 27th, 2011 9:46
   

  a spus oprescu k face si el un pod kare sa lege militari de pantelimon

Lasa un comentariu