Despre mătreaţă…

Corina Lesan la 11 November, 2007

Cercetătorii de la o firmă producătoare de şampoane au anunţat că au reuşit să decodifice codul genetic al ciupercii care provoacă mătreaţa. După cum se ştie, mătreaţa este o afecţiune a pielii capului cauzată de ciuperca Malassezia furfur (anterior cunoscuta ca Pityrosporum Ovale) care există în mod normal în sebumul produs de scalp.

Fungusul responsabil de apariţia mătreţii se hrăneşte cu sebumul secretat de glandele sebacee care se găsesc la nivelul pielii (sebumul are rolul de a proteja părul şi pielea de degradare). O hiperînmulţire a acestei ciuperci determină o hiperproducţie de celule epiteliale ale pielii capului. Acestea se strâng la nivelul scalpului şi se desprind ulterior sub forma unor coji albicioase.

Statisticile în ceea ce priveşte numărul celor care au mătreaţă nu sunt foarte exacte. Se pare, totuşi, că, la nivelul planetei, jumătate din populaţie este afectată de mătreaţă (în rândul bărbaţilor ponderea fiind mai mare).

Substanţele active din sampoanele/tratamentele antimatreaţă sunt: zinc pyrithione (în Head&Shoulders şi Fructis), selenium sulfide (în Selsun şi în Vichy dercos) şi ketoconazol care (în Nizoral sau în Ketodar). Cercetătorii speră ca prin descoperirea codului genetic al ciupercii “vinovate” de apariţia mătreţii să poată inventa şampoane mult mai eficiente împotriva mătreţii.

Până atunci, atenţie! Uneori mătreaţa poate fi un simptom al unor boli mult mai grave şi trebuie consultat de urgenţă un dermatolog. Daca observaţi că particulele de matreaţă sunt galbene şi au o consistenţă grasă, atunci poate fi vorba de dermatita seboreică, care se poate întinde la sprâncene şi chiar în cutele nasului (ca piele iritată care se descuamează). Sau, mai grav, poate fi vorba despre psoriazis al scalpului dacă porţiuni mari de piele sunt afectate de solzi uscaţi argintii, cu aspect uscat.

 

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu