Medicina naturistă şi filozofia chineză

Corina Lesan la 07 November, 2007

Medicina naturistă şi filozofia chinezăTot mai des, oamenii apelează la medicina naturistă chineză care, de mii de ani, prin acupunctură, presopunctură şi plantele ei alină, lecuieşte şi chiar salvează de la moarte pe mulţi. Dar cel mai important aspect al acestui tip de medicină, care contribuie substanţial la vindecare sau la prevenirea diveselor boli, este filozofia şi concepţia despre viaţă ale chinezilor.

Chinezii sunt convinşi că în vindecare trebuie să participe şi sufletul, iar un om cu suflet rău nu se vindecă, oricâte leacuri ar lua. Sediul sufletului, conform filozofiei chineze, este inima, iar pe corpul omenesc există un punct prin care se ajunge la suflet: un punct energetic aflat la două laturi de deget de încheietura pumnului, denumit de chinezi “vama sufletului” Este acel punct în care a pătruns primul cui în trupul lui Iisus, atunci când a fost răstignit (chinezii, cu mii de ani în urmă, credeau într-un singur Dumnezeu).

Filozofia chineză afirmă că fiecare organ are un suflet, un duh. Ficatul, de exemplu, este sediul mânie, supărării şi un fel de “general” care elaborează strategia. Dacă un om are un deficit de energie pe ficat, atunci se enervează des. Vezica biliară este organul care ne dă curajul de a lua decizii. Dacă pancreasul şi/sau stomacul prezintă deficite de energie, atunci suntem mai tot timpul îngrijoraţi, nemulţumiţi, despicăm firul în patru… Atunci când plămânii se află în suferinţă energetică, devenim trişti, melancolici. Rinichiul dă durată vieţii, fiind considerat rezervorul de energie al organismului, în el regăsindu-se energia ancestrală, cea lăsată moştenire de către părinţi. Rinichiul donează energie altui organ aflat în sărăcie energetică. Iar inima, de necrezut, este afectată atunci când sentimentul de bucurie este în exces.

Organelor le sunt caracteristice şi diverse gusturi, spune filozofia şi medicina naturistă din China. Astfel, ficatului îi este specific gustul acru, de aceea cei cu probleme la ficat simt nevoia să mănânce murături, vişine sau alte alimente acre. Inima are gustul amar, gust despre care se crede că are rolul de a concentra energia: când scade concentraţia energetică, amarul adună şi conservă energia. Nu întâmplător pe la noi se spune că simţim un gust amar când suntem supăraţi, iar în China masa începe cu un ceai amar. Energia plămânilor este întărită de gustul picant. Gustul dulce e mai complicat decât toate. El dă dependenţă precum drogurile, fumatul, alcoolul.

 

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu