Apneea în somn – mai periculoasă decât credem

Corina Lesan la 31 October, 2007

Somnologia este o nouă ramură a medicii care se ocupă de tulburările respiratorii apărute în cursul somnului, acestea fiind de fapt interfaţa unor afecţiuni diverse pe care le resimţim sau nu în timpul zilei. Studiile actuale din România au relevat existenţa unui număr mare de pacienţi cu forme severe de boală ce se manifestă în timpul somnului: sforăitul foarte puternic, somnolenţa diurnă, somnul neodihnitor, microtrezirile frecvente, micţiunile frecvente, transpiraţiile nocturne, dureri de cap dimineaţa la trezire, ameţeli, tulburări de memorie etc.

Conf. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), a declarat că 4% din români suferă de un sindrom de apnee în somn, iar între 40-60% sforăie. “Am început să resimţim o presiune inimaginabilă asupra serviciilor de specialitate pentru diagnosticarea şi, mai ales, tratamentul acestor grupe de afecţiuni. Dacă la început sforăitul este un simptom premonitor care, aparent, este acceptat de cei apropiaţi, atunci când acesta se combină cu semnele amintite anterior, începe să deranjeze, mai ales, în cazul formelor severe, când pacienţii dorm în şezut în pat, pentru că aşezaţi în pat se sufocă şi cad din pat în clipa în care aţipesc. O parte dintre pacienţi nu realizează că dorm, iar dimineaţa acuză faptul că nu s-au odihnit suficient. Există şi o categorie mică care nu sunt deranjaţi de aceste fenomene, dar familia observă că, în timpul somnului, au nişte pauze în respiraţie foarte mari, simulând o moarte iminentă”.

Dar ce se petrece de fapt în timp ce dormim? Musculatura gâtului se relaxează astfel că zona pe unde intră aerul în plămân se îngustează putând fi blocată de fundul limbii, ca de un dop. Acesta este momentul unei pauze în respiraţie, în care oxigenarea creierului scade, iar respective persoană parcă se luptă în somn ca să învingă dopul. Drept urmare, se trece din stadiul de somn profund şi odihnitor, la cel superficial şi total neodihnitor.

Acestă boală se numeşte apnee în somn şi, cel mai des se complică cu diabet zaharat, infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac nocturne, chiar cu stop cardiac pe timpul nopţii, accidente vasculare cerebrale. Se asociază, în general, cu insuficienţa cardiacă, hipotiroidismul, acromegalia, hipertensiune arterială malignă.

Cei care ştiu că în timpul somnului au astfel de probleme pot să se adreseze pentru o consultaţie unuia dintre centrele de diagnostic specializate aflate în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Târgu-Mureş (pentru mai multe informaţii poate fi accesat site-ul Societăţii Române de Pneumologie – www.srp.ro). Vor fi efectuate, mai întâi, investigaţii ale inimii (EKG), pulmonare (radiografie pulmonară, spirometrie) şi un consult ORL. Apoi, pacienţii vor dormi o noapte sau două, în funcţie de rezultatul analizelor, conectaţi fiind la aparate care identifică pauzele de respiraţie, lipsa de somn, alte suferinţe ale altor organe etc.

“Mai poate fi poate făcută o testare cu ajutorul unui aparat care introduce aer în presiune pe o mască şi care ţine calea pe unde intră aerul în plămân deschisă, în aşa fel încât să nu mai permită aceste pauze. Aceasta este o variantă de tratament, alături de altele realizate prin intervenţii specifice de către orelişti sau chiar prin aplicarea de proteze dentare”, a explicat conf. dr. Florin Mihălţan.

4 Comments so far

 1. Crâncău Ana Mirela August 1st, 2008 2:36
   

  Bună ziua. Sunt deosebit de interesată de subiectul legat de apnee în somn. Mi se întâmplă adeseori, când sunt foarte obosită, să uit să respir, după care mă trezesc speriată, încercând să-mi reglez respiraţia. Pentru că fac şi atacuri de panică, soţul meu se trezeşte şi el, încercând să-mi coordoneze respiraţia.Apoi ameţesc, îmi tremură picioarele şi adorm. Este foarte neplăcut şi mă tem să nu se agraveze. Aş vrea să pot să fac ceva în această privinţă.
  Cu multă consideraţie,
  Ana Mirela

 2. Bolgiu George May 30th, 2010 4:30
   

  am probleme foarte mari cu somnul nonptile totdeauna adorm foarte greu

 3. dulse August 5th, 2010 8:27
   

  cred ca treaba cu sufocarea este o solutie//////sa te lasi de fumat obligatoriu//sa nu lucrezi am mediul gazos si unde e praf // sa consumi regulat fructe // sa esi la o plimbare unde aerul este mai curat//sa fi calm antodeauna chiar daca ai griji ,gandestete ca totu o sa fie bine /,cafeau trebuie rarita ////// si dupa nu trebuie sa te mai gandesti la faptu ca daca dormi te sufoci // totu o sa fie corect/// si io mam sufocat de vro 5 ori asa scurt si cred ca sufocarea provine de la nereguli cum ar fi ,fumatul praful ,stresul,multe griji,oboseala,cafeauua.mancarea,etc,toate aceste trebuie reglementate/macar ancercate//si dupa mai vedem//cam atata la revedere//////////id meu coco_janel2006

 4. tratamenet naturiste June 2nd, 2012 2:17
   

  tratamenet naturiste…

  [...]365days.ro » Apneea în somn – mai periculoasă decât credem[...]…

Lasa un comentariu