Sexul cu mai multe partenere = viaţă mai scurtă

Corina Lesan la 30 October, 2007

Una dintre dilemele încă nedeplin rezolvată de comunitatea ştiinţifică este aceea că masculii (inclusiv bărbaţii) mor mai repede decât femelele (inclusive femeile), cu toate că mai în toate cazurile acestea din urmă au o viaţă cu mai multe greutăţi. O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge (Anglia) au studiat dacă există o legătură între activitatea sexuală a masculilor şi durata lor de viaţă.

Cercetările şi studiile au fost efectuate asupra unui număr mare de specii de animale vertebrate, de la păsări la babuini. Concluziile la care au ajuns cercetătorii sunt că, la cel puţin 20 de specii de vertebrate dintre cele studiate, activitatea sexuală intensă, cu cât mai multe partenere, îi îmbătrăneşte mai rapid pe masculi scurtându-le perioada de viaţă faţă de cea a femeilor.

Specialiştii consideră că efortul pe care-l depun masculii pentru a cuceri cât mai multe partenere este foarte intens, iar organismul masculilor nu este „programat” în acele perioade decât să câştige “lupta” şi să se bucure de „victorie”, nu şi pentru conservarea stării fizice şi longevitate. Spre deosebire de aceste cazuri, masculii ce fac parte din specii monogame (de exemplu gâştele sau corbii, care nu se împerechează pe parcursul vieţii decât cu o singură parteneră) trăiesc mult mai mult: corbii depăşesc suta de ani.

Nici un comentariu pana in acest moment.
Poti fi chiar primul foloseste formularul de mai jos.Lasa un comentariu